ne., 30. listopad 2014 21:14

V Dánsku nalezli jedinečně zachovalé zbraně

Dánským archeologům se od 14. listopadu podařila řada ojedinělých objevů. Při záchranném průzkumu na jihu země odkryli mezi pozůstatky pravěké osady zachovalé náčiní včetně dřevěných částí. Konkrétně našli 5 500 let starou kamennou sekeru, i s dřevěným topůrkem, pádlo nebo zbytky luků. Dřevo se přitom za obvyklých podmínek rozpadá velmi rychle a archeologům nezbývá, než skutečnou podobu věcí spíše odhadovat.

 

 

Předměty se zachovaly díky bahnu, které zabránilo přístupu vzduchu a tím i rozkladu organického materiálu. V bahně se otiskly také stopy po majitelích předmětů a složitém systému hrází sloužících k lovu ryb. „Tyto otisky ukazují, že se zdejší populace pokoušela zachránit část svého rybářského systému před tím, než byl zaplavený a pohřbený pod pískem,“ řekla Anne-Lotte Sjørup Mathiesenová pro časopis 21. století.

 

 

Naproti tomu její kolega Soren Sorensen pro BBC uvedl, že předměty byly nalezeny v místech, které se před pěti tisíci lety nacházelo pod vodou nedaleko pobřeží. Sorensen se proto domnívá, že mořský břeh mohl sloužit tehdejším obyvatelům osady k náboženským účelům. Nalezené zbraně a rybářské náčiní by pak byly obětí, snad právě za záchranu ohroženého zdroje obživy.

 

 

Na ostrově Lolland na jihu Dánska probíhá výstavba tunelu spojující ostrov s německým Fehmarnem. Stavební práce odkryly pozůstatky osady z doby kamenné. Od té doby se archeologové snaží co nejrychleji nálezy odvést nebo alespoň důkladně zmapovat, než bude stavba pokračovat a lokalitu nenávratně zničí.

 

 

Zdroj fotografie: www.bbc.com

Zobrazeno 1769 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste