po., 11. listopad 2019 10:04

V Jihlavě se bude o Vánocích bruslit

Vizualizace návrhu letošního uspořádání prostoru pro adventní čas na jihlavském náměstí. Vizualizace návrhu letošního uspořádání prostoru pro adventní čas na jihlavském náměstí. Zdroj: František Novák z Třeště
Jihlava – Podoba letošních vánočních svátků v Jihlavě se liší od let minulých nejenom novým rozestavením stánků prodejců, ale i větším důrazem na místní umělecké spolky. Největší novinkou je ledové kluziště, které bude přístupné veřejnosti. Při starém zůstane hlavní prostor celého dění, bude jím Masarykovo náměstí. Taky se bude konat už tradiční jarmark.

Okolo morového sloupu vyroste adventní vesnička, kde si návštěvníci budou moci koupit různé vánoční předměty a občerstvení. Součástí bude též pódium, kde během prosince vystoupí jihlavské divadelní a hudební spolky, velké části programu se ujme Základní umělecká škola Jihlava, která chystá program v rámci všech svých oborů. Dramaturgie klade velký důraz právě na místní umělecká uskupení.

Veřejné kruhové kluziště okolo Mariánského sloupu bude přístupné veřejnosti od 1. prosince až do 2. února. Celý koncept kruhu okolo morového sloupu má symbolizovat adventní věnec. „Změníme věrně známé Masarykovo náměstí a vytvoříme na něm místo pro setkání přátel i rodiny v opravdu adventní atmosféře. Věřím, že se letošní koncept Vánoc stane nepostradatelnou tradicí a nebude se okolo Mariánského sloupu bruslit jen letos,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Zároveň se zpřístupněním kluziště se neděle 1. prosince ponese v duchu rozsvěcení výzdoby celého města a vánočního stromu, který je letos z Těmic u Kamenice. Organizátoři slibují, že vše náležitě propojí i s tématem 1. adventní neděle, která v letošním roce vychází právě na 1. prosinec. Tento den doprovodí jarmark, kde budou ke koupi dárky, ozdoby, občerstvení, hračky, keramika a mnoho dalšího. Jarmark bude pokračovat od 13. do 22. prosince 2019, stánky budou v těchto dnech otevřené téměř celý den. Kompletní kulturní program bude zveřejněn v příštích týdnech.

 

Zobrazeno 817 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. listopad 2019 08:55
Pro psaní komentářů se přihlaste