út., 29. říjen 2019 17:17

V Olomouci se setkala Babišova vláda s živnostníky

Karel Havlíček, Andrej Babiš, Ladislav Okleštěk, Klára Dostálová a Vladimír Lichnovský (všichni ANO) v kongresovém sálu Pegasus Karel Havlíček, Andrej Babiš, Ladislav Okleštěk, Klára Dostálová a Vladimír Lichnovský (všichni ANO) v kongresovém sálu Pegasus Zdroj: Stanislav Petřík
Olomouc - Minulé úterý se v Regionálním centru obchodu v Olomouci sešel premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministryně průmyslu Klára Dostálová a hejtman Ladislav Okleštěk (všichni ANO), aby představili vize rozvoje drobného podnikání nejen v Olomouckém kraji, ale v celé České republice. Ke slovu se dostali i hosté, živnostníci a majitelé menších firem, kteří přispěli do diskuze svými věcnými připomínkami. Debatu moderoval Vladimír Lichnovský (ANO). Akci pořádal Olomoucký kraj, který dlouhodobě podporuje podnikání v kraji a nabízí možnost se vyjádřit k aktuálním problémům.

Krátce před druhou hodinou odpolední se v plně zaplněné kongresové hale Pegasus začalo s prezentací jednotlivých vizí. Jako první vystoupil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, který ujistil všechny přítomné o vůli stavět a investovat v kraji. Poté již dal prostor dalším neméně váženým hostům.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová představila novou podobu stavebního zákona, který začne platit do konce přístího roku a navrhla zásadní kroky k omezení vzniku černých staveb. Vyslovila se také pro pokračující digitalizaci státní správy.

Ministr průmyslu Karel Havlíček přišel s návrhem dělení podnikatelů na OSVČ (živnostníci), majitelé malých a středních firem a velké korporace. Nový podnikatelský balíček přinese větší podporu rodinných firem, jakožto i jejich zaměstnanců a vznik akcelerátorů pro začínající podnikatele.

Dostalo se i na dotazy živnostníků

V následné diskuzi zaznělo mnoho věcných připomínek. Drobný řemeslník Josef Hradil si stěžoval na nárůst agendy po zavedení EET pro živnostníky. Zpochybnil také smysl samotného výběru daní. Miroslav Chovanec se také přidal ke kritikům EET a vyslovil domněnku, že právě kvůli takovým těžkostem živnostníci vymírají.

„Já jsem udělal ten zásadní životní omyl, že jsem šel do poltiky! Příště s sebou vezmeme paní ministryni Schillerovou, ta vám to vysvětlí," přislíbil Babiš.

V závěru diskuze se ke slovu dostal jistý pan Zimovčák, který pochválil vládu za zodpovědný přístup k živnostníkům a zastavil se u problému chybného přerozdělování sociálních dávek. Upozornil, že občané romské populace dostávají více peněz než ostatní lidé a že se s tím musí něco dělat.

„A na to jste přišel jak? Můžete mi takového člověka ukázat?" optal se ho Babiš. „A navíc, my jsme resort MPSV nikdy neměli, to je dědictví tradičních demokratických stran," dodal.

I přes bouřlivou výměnu názorů na konci setkání většina přítomných ocenila přístup vlády k soukromému podnikání, zejména pak snahy o digitalizaci státní správy a zjednodušení výběru daní. Krátce před čtvrtou hodinou debata skončila a sám premiér se sešel s výše zmíněnými živnostníky, aby se domluvili na společném řešení vzniklých problémů.

 

Zobrazeno 1315 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. listopad 2019 22:17
Pro psaní komentářů se přihlaste