ne., 14. říjen 2012 12:31

Váňa deváté vítězství na Velké pardubické nezískal

Zuzana Němcová, Michaela Sasová
Žokej Josef Váňa včera nepřidal ke stávajícm osmi vítězstvím ve Velké pardubické České pojišťovny deváté, přesto se tvářil spokojeně. Jako první cílem proběhla klisna Orphee des Blinds z Francie v sedle s Janem Faltejskem.

Přesně třicet minut po šestnácté hodině odstartoval už 122. ročník největšího dostihového mítinku v České republice. Na start se letos postavilo třiadvacet koní, mezi nimiž nechyběl ani trojnásobný vítěz tohoto závodu z předešlých let, hnědák Tiumen s Váňou v sedle. K velkým favoritům patřil také Trezor, synovec slavného Tiumena, který vyhrál dvě kvalifikace na Velkou pardubickou. Překvapit mohli i zahraniční koně z Irska a Velké Británie.

Už od začátku se projevila vítězná Orphee des Blins, která udávala tempo po celý závod. První překážky koně překonali bez větších obtíží, až na Taxisově příkopu, v pořadí čtvrté a nejtěžší překážce, spadl jeden z favoritů Bremen Plan. Ani klisna Sixteen s žokejem Josefem Bartošem, vítězka dvou ročníku Velké pardubické, do cíle nedoběhla a se závodní kariérou se tímto závodem rozloučila. Do cílové rovinky jako první vbíhala Orphee des Blind, která vyhrála závod stylem start-cíl, za ní s odstupem třiceti metrů dokončil na druhém místě Ronino s žokejem Jiřím Kouskem. Na třetím místě dokončil Tiumen, který se většinu závodu pohyboval okolo devátého místa. Také Váňa nebyl příliš zklamaný, když prohlásil: „Moc chyb jsme neudělali, holt vyhráli ti lepší." Trezor s britským žokejem Liamem Treadwellem, kteří se většinu závodu drželi za vedoucí klisnou a Faltejskem, dokončili závod na osmém místě. Délka trati a její náročnost způsobily, že do cíle doběhlo pouze patnáct koní.

Letošní ročník byl, co do počtu koní a jejich kvality, jeden z nejlepších a nejrychlejších. A i přes to, že Josef Váňa letos další vítězství nepřidal, se svými osmi výhrami je nejúspěšnějším žokejem tohoto dostihu.




 

Zobrazeno 1677 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste