po., 27. listopad 2023 22:31

Ve Slavičíně chystají vánoční výzdobu, myslí se i na ochranáře zvířat

Vánoční strom na Horním náměstí ve Slavičíně Vánoční strom na Horním náměstí ve Slavičíně Zdroj: Dominik Baroš
Rozsvícení vánočního stromu ve Slavičíně proběhne v pátek 1. prosince. Doprovodný program bude obsahovat nejen tradiční adventní jarmark, ale také hudební vystoupení mnoha souborů a kapel, kolotoč, zabijačku a mnoho dalšího. Nově se město chystá vyzkoušet i videomapping. Večer projde obcí průvod čertů Krampus.

Výzdoba Slavičína bude téměř stejná jako minulý rok, akorát s mírnými změnami. Letos se navíc vyzdobí kašna na Horním náměstí, vedle které stojí nově vybudované bistro. Technické služby Slavičína namontovaly na sloupy pouličního osvětlení ozdoby, které svítí podél cest. Ozdobená bude taky budova radnice nebo dřevěné lávky přes řeku Říku. Vánoční strom na tento rok začali shánět už po minulých Vánocích. „Většinou se najde nějaký občan, který má na zahradě přerostlý strom a rád ho věnuje městu. Zavoláme pak firmu, která ho odborně uřeže a přiveze na náměstí. Ten pak ozdobíme podle našich možností a představ,“ říká místostarostka města Slavičín Monika Hubíková.IMG_2033e_copy_copy.jpg

Fotografie kašny a nového bistra na Horním náměstí | Autor: Dominik Baroš

Už tradičně se ve Slavičíně chystá celodenní doprovodný program rozsvícení vánočního stromu. Termín připadá vždy na první prosincový pátek. Od deseti hodin dopoledne vystupují děti z mateřských a základních škol, následuje program Domu dětí a mládeže a tento blok zakončí vystoupení studentů Gymnázia Jana Pivečky. Na Horním náměstí zahraje taky Cimbálová muzika Milana Mlčáka, ta se pak přesune před radnici. Další vystoupení bude patřit adventnímu koncertu Dixielandu Vojenské hudby Olomouc, na který naváže starosta Tomáš Chmela se svým proslovem. Po proslovu dojde ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu. Večer pak každoročně u stromu hraje cimbálovka Slavičan. Před radnicí probíhá druhá, menší scéna, na které vystupují další umělci. Je zde od rána zabijačka, kde si lidé můžou koupit různé masné produkty a zdarma ochutnat polévku. Pro děti tu bude připravený dřevěný kolotoč.

Město Slavičín má naplánované při rozsvícení stromu využít rovnou několik druhů vizuálních efektů. Před budovou sokolovny proběhne ohňová show. Postarají se o ni čerti Krampus, kteří tu ukončí svůj průvod po městě. Tradiční ohňostroj bude ale tento rok znatelně kratší než vloni. „Sice máme každoročně krásný ohňostroj a jezdí se na něj podívat lidé z širokého okolí, ale ozývají se také lidé, hlavně ochránci zvířat, kteří zdůrazňují, že to není ideální, tak jsme se rozhodli udělat kompromis. Uděláme menší ohňostroj, a navíc bude probíhat videomapping na budově lékárny na Horním náměstí, který završí celodenní show,“ uvádí místostarostka. „Osobně bych uvítala, kdyby ohňostroj zrušili úplně. Nevidím v tom žádný smysl, ničí to životní prostředí a zvířata hlasité rány dělobuchů snáší velmi špatně,“ sděluje svůj názor občanka Slavičína, která chová psa.

IMG_2039e_copy_copy.jpgVánoční výzdoba na sloupech pouličního osvětlení | Autor: Dominik Baroš

Rozsvícení stromu bude taktéž spojeno s vánočními trhy. K dostání zde budou vařečky, vykrajovátka, jmelí a další vánoční speciality. Nebude chybět ani stánek Vánoční dílna, kde se bude dát vyzkoušet například odlévání olova. „Rádi bychom nabízeli na vánočních trzích pouze věci týkající se Vánoc, ale lidé jsou rádi, když přijedou i stánkaři s oblečením. Snažíme se vždy lidem nabídnout to, co chtějí, a proto tyto stánky s klobouky, kožešinami, čepicemi atd. vždy umisťujeme na ulici u obchodního domu, ale náměstí se snažíme co nejvíce motivovat do Vánočního stylu,“ informuje Hubíková.

V městských částech Divnice a Nevšová se koná rozsvícení stromu následující den, Hrádek rozsvítí ten svůj až 10. prosince. Vedení obce si je vědomo toho, že návštěvnost akcí bude záviset hlavně na počasí, protože občas bývá hodně chladno a lidé pak na trzích dlouho nevydrží.

Zobrazeno 313 krát
Naposledy upraveno: út., 28. listopad 2023 13:29
Pro psaní komentářů se přihlaste