so., 7. duben 2012 12:34

Ve spárech draka: oslavte nový čínský rok

PRAHA - Pražská Národní galerie zahájila výstavu, která se váže k čínskému lunárnímu roku draka. Ne nadarmo se proto výstava jmenuje Ve spárech draka a zájemci mají možnost shlédnout ji do 16. září.

Výstava probíhá v paláci Kinských a jedná se o vůbec první výstavní projekt, který zde byl realizován. Cílem celého projektu je ukázat čínské umění jako celek a organizátoři doufají, že díky stále expozici nalákají co nejvíce příznivců.

Do programu jsou zahrnuty díla čínského, japonského, středoasijského a vietnamského umění. Se znamením draka jsou spojeny vlastnosti jako vznešenost, síla, sebevědomí, pýcha, důstojnost, vášnivost, loajalita a rozhodnost, které se přenášejí na lidi narozené v tomto roce. Podle kurátorky čínského umění Petry Pollákové byl pozemských zástupcem mytologického draka sám čínský císař a zobrazování císařského draka mělo zvláštní pravidla. „Důležitá je zlatá či žlutá brava, to je barva císaře. A počet drápů: císařský drak měl pět drápů, úředníci mohli mít čtyři drápy a obyčejný drak měl tři drápy“, dodala Polláková pro Český rozhlas.

Zobrazeno 1893 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste