st., 4. listopad 2015 22:29

Ve Staré Aréně se bude slamovat

Ostrava – V ostravském klubu Stará Aréna se  v sobotu 7. listopadu odehraje už počtvrté regionální kolo unikátní umělecké soutěže Slam poetry. Zúčastnit se může každý s trochou odvahy a básnického talentu. Vítěz získá možnost postoupit do finálového kola, které organizátoři naplánovali do plzeňské papírny na 5. prosince. Utká se zde 11 vítězů z 10 různých měst.

Slam poetry se svou výjimečností odlišuje od recitačních soutěží i autorských čtení. Důležité není jenom co nám „slammeři“ sdělují, ale také jak. Podstatnou roli hraje i komunikace s diváky. Část z nich, 5-10 lidí, se stává porotou, která výstup hodnotí. Pravidla jsou jednoduchá. Účastníci musí prezentovat svůj text, vejít se do časového limitu tří minut a upustit od jakýchkoli rekvizit. „Když přijdete na Slam poprvé, možná Vás překvapí, jak blízko má básnické slovo k realitě dnešních mladých lidí. Soutěžící se vyjadřují k nejaktuálnějším problémům svým vlastním jazykem, zakletým ve verších. Kvalitní Slam umí mluvit z duše. Právě proto jsou slamové exhibice v republice tak populární,“ uvádí Petr Sedláček, organizátor akce a dramaturg Staré Arény.
I když je to teprve čtvrté postupové regionální kolo, neznamená to, že se předtím v Ostravě nic podobného nekonalo. Pravidelné exhibice se pořádají například na festivalu Colours of Ostrava nebo v Létě před Cooltourem. „Ostravský Slam je ale stále v plenkách. Chybí více odvážných lidí, co se nebojí to zkusit. Nemusíte být básník, umělec ani exhibicionista. Nemusíte rýmovat ani improvizovat. Vyhrát ostravský Slam umí každý. Přitom se hraje o litr a postup do finále. V Brně byste to tak lehké rozhodně neměli. Stará v sobotu večer připomíná ten „zahulenej“ lokál, ve kterém mladý Ginsberg vyskočil na stůl, a křičel cosi o velkých mozcích. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo platícím obecenstvem naplnit zrovna tady i větší prostory,“ popisuje organizátor. V minulém roce postoupila do finále Zuzana Kantorová, celkovým vítězem se však stal Anatol Svahilec.

Zobrazeno 2075 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:57
Pro psaní komentářů se přihlaste