ne., 29. listopad 2015 17:28

Ve Zlíně se představili mladí umělci, proběhl zde Zlín Design Market

Zlín - O prvním adventním víkendu proběhl ve Zlínském zámku druhý ročník akce zaměřené na originální módu a design Zlín Design Market. Loňský ročník s původním názvem Zlín Design Weekend přilákal téměř dva a půl tisíce návštěvníků. I letos byl zájem návštěvníků velký. Nový název má lépe vystihnout podstatu akce, kterou je podpořit a představit začínající umělce.

Přes padesát nejen zkušených, ale především začínajících designérů vystavovalo a prodávalo v prostorách zámku svá díla ze dřeva, skla či keramiky. Návštěvníci si mohli prohlédnout také navržené oděvy, módní doplňky či šperky z různých materiálů. Jeden z účastníků Marek Mikulec zde představil svoji značku Micka, která se zaměřuje na výrobu triček a módních doplňků. „Fandíme české výrobě. Každé tričko je originál, ručně ušité v rodinné zlínské firmě, a to z české stoprocentní bavlny,“ prozrazuje Marek.

Kromě českých a slovenských umělců svou práci prezentovala i studentka původem z Japonska, která ve na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně studuje obor design skla. Vystavovala zde své šperky a gravírované obrazy. „Daly se tu sehnat opravdu krásné věci na Vánoce, koupila jsem spoustu šperků a různých módních doplňků a jsem úplně nadšená. Hrozně se mi líbí ta originalita některých umělců,“ chválí jedna z návštěvnic Jana Matoušková.

Součástí akce byly také workshopy zaměřené na leptání skla, techniku gravírování, origami nebo potisk triček Fabrika na trika. Návštěvníci se mohli zúčastnit také několika přednášek a projekcí. Letos poprvé byla na programu i módní přehlídka, na které svou práci představili studenti ateliéru designu oděvu zlínské univerzity.

Zobrazeno 1996 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:50
Pro psaní komentářů se přihlaste