pá., 8. listopad 2019 15:32

Vědci vyvíjí falešné nosorožčí rohy, padělky by mohly zabránit pytláctví

Nosorožci vymírají kvůli trendům. Nosorožci vymírají kvůli trendům. Zdroj: David Gray/Getty
Spojené království - Britští vědci přišli s nápadem, který by mohl zabránit masivnímu vymírání nosorožců. Vyvíjí materiál na výrobu padělků nosorožčích rohů, základem jsou koňské žíně.

Nosorožčí rohy se používají pro tradiční čínskou medicínu, ale i jako vysoce ceněná komodita na černém trhu, aby následně posloužily jako exotická dekorace. Jen v Jihoafrické republice v roce 2018 LOVCI zabili 768 nosorožců. V Evropě se dokonce vyskytly pokusy o kradení rohů přímo z muzeí.

Přestože proběhlo již mnoho kampaní na záchranu ohrožených druhů nosorožců, například pokus o řízený a legální obchod, vědci zvolili jiný postup - zaplavit černý trh falzifikáty. Návrh podporují i ekonomové. „Distribuce padělků bude mít za následek razantní pokles ceny zboží,“ říká profesor Fritz Vollrath, spoluautor studie působící na Oxfordské univerzitě. „Jestliže cena klesne a postihy za pytláctví budou stále stejně vysoké, přestane to být pro obchodníky výhodné.“

Rohy většiny zvířat včetně krav jsou tvořeny kostí s tenkou vrstvu keratinu na povrchu. Jedná se o stejnou látku, která tvoří lidské vlasy a nehty. Nosorožcí rohy jsou však tvořeny pouze keratinem, což je činí cennými. Falzifikáty by měly být vyrobeny z koňských žíní – podle vědců mají podobnou strukturu, jako keratinová vlákna, která tvoří právě nosorožčí rohy.

Alternativa však není zcela bez rizika. „Přestože uvedení padělků na trh by mohlo změnit pohled na nosorožcí rohy jakožto cenné zboží a snížit tak poptávku, existence syntetické varianty by paradoxně mohla zvýšit zájem o pravé rohy, což by situaci nijak nezlepšilo,“ varuje Richard Thomas z organizace na ochranu životního prostředí Traffic.

Funkčním řešením je podle Thomase pouze dlouhodobý nátlak na kupující. „Poptávku lze zredukovat pouze osvětou a systematickým odporem vůči celé věci. Pokud zájemci o zboží změní pohled na danou problematiku, poptávka musí zákonitě klesnout,“ doplnil ochránce přírody

Zobrazeno 1255 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 22:12
Pro psaní komentářů se přihlaste