čt., 10. březen 2016 20:58

Věhlasný El Greco v Olomouci

Olomouc – Muzeum umění Olomouc sjednalo výpůjčku obrazu Klanění pastýřů řeckého malíře El Greca. Slavné newyorské Metropolitní muzeum do Česka propůjčí obraz poprvé a to k příležitosti oslav desátého výročí otevření Arcidiecézního muzea, které je spolu s kroměřížským zámkem součástí komplexu Muzea umění. V rámci oslav dojde také ke komplexní obměně stálé expozice, která v 16 výstavních sálech představuje na 300 uměleckých skvostů.

"Je to pro nás velká čest a současně potvrzení renomé, protože jsme i jedním z nejvýznamnějších světových muzeí vnímaní jako důvěryhodný a významný partner," uvedl pro ČTK ředitel muzea Michal Soukup. Metropolitní muzeum umění je vůbec nejstarší a největší muzeum v USA.

Naopak do amerického muzea se ze sbírek Arcibiskupství olomouckého, konkrétně z kroměřížského zámku, přemístilo renesanční dílo italského malíře Tiziana. Světoznámý obraz Apollón a Marsyas se stěhoval již v polovině února.

Zápůjčka se stala mimořádnou příležitostí pro prezentaci České republiky. „Tizianův obraz je dílo světového významu a zájem o jeho zapůjčení má mnoho galerií. Nelze všem vyhovět, protože časté přemísťování by obrazu uškodilo. Zapůjčení do Metropolitního muzea je ovšem výjimečnou událostí. Je to mimo jiné reprezentace naší vlasti a naší péče o kulturní památky a snad také pozvánka pro americké turisty k návštěvě Kroměříže,“ poznamenal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

El Greco namaloval obraz Klanění pastýřů mezi lety 1605 až 1610. Není to však jediný El Grecův obraz, jehož motivem jsou pastýři. Námět byl především ve Španělsku velmi populární, proto vzniklo několik různých verzí. Na všech se nachází pro El Greca typické podlouhlé postavy.
Datum převozu uměleckého díla není z bezpečnostních důvodů zveřejněno. Novou expozici slavnostně otevřou 2. června, Klanění pastýřů bude její součástí do 4. září.

Zobrazeno 2965 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:42
Pro psaní komentářů se přihlaste