st., 10. prosinec 2014 10:51

Velká přírodní rarita v Blansku

Blansko- Na začátku prosince zde byla viděna babočka bílé C. Motýl, kterého je v tomto období prakticky nemožné spatřit, seděl na bříze za sídlištěm Písečná.

 

„Babočky bílé C přežívají zimu bez problémů, většinou sedí se zavřenými křídly mezi suchými listy, kde téměř nejsou vidět, a čekají na oteplení. Obvykle ale létají pouze do začátku listopadu a znovu se objevují až na přelomu února a března," řekl pro blanenský deník Michal Koupý, znalec motýlů z Blanska. Ten pozoruje motýly již řadu let, ale v prosinci ještě nikdy žádného neviděl. Tento motýl přerušil přezimování kvůli vysoké teplotě vzduchu. Na místě, kde ho Koupý objevil slunce.

„Najít motýla v prosinci nebo v lednu je téměř nemožné, protože slunce je i v poledne příliš nízko nad obzorem a jen výjimečně se stane, že nějaký motýl při oteplení na chvíli vyletí ze zimního úkrytu. Teplota musí dosáhnout alespoň sedm stupňů Celsia," řekl Koupý.

Tento motýl je rozšířen v celé Evropě. Dospělí mají rozpětí křídel okolo 5 cm a právě křídla jsou významným charakteristickým znakem pro tento druh, protože jejich okraje jsou hluboce vykrajované. Na spodní straně zadního křídla se nachází bílá skvrna ve tvaru písmene C, která dala druhu jméno. 

 

Zdroj fotografie: www.google.cz

Zobrazeno 1500 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 02:14
Pro psaní komentářů se přihlaste