út., 11. říjen 2016 20:02

Velkou pardubickou opanoval stylem start - cíl Charme Look s žokejem Faltejskem

Velká pardubická 2016 Velká pardubická 2016 Zdroj: Tomáš Kubelka
Pardubice – Devítiletý hnědák Charme Look v sedle s žokejem Janem Falteskem zvítězil ve 126. ročníku Velké pardubické. Faltejsek tak zaznamenal po třech výhrách s Orphee des Blins už čtvrtý triumf v nejtěžším překážkovém dostihu kontinentální Evropy. Z vítězství v roli trenérky se tak poprvé raduje Martina Růžičková. Druhý skončil nováček Velké Ange Guardian s Janem Kratochvílem. Na třetím místě se umístil žokej Josef Bartoš s koňem Zarifem.

Faltejsek, který nahradil Barboru Málkovou, jíž vyřadil zlomený obratel, vedl v závodě, podobně jako v předchozích letech s Orphee, prakticky celý závod. „Já jsem se v podstatě jenom vezl. Děkuji za skvěle připraveného koně. Bylo to super a moc pěkné svezení,“ řekl po dostihu v přímém přenosu České televize třiatřicetiletý Faltejsek. Ten musel pouze v závěru dostihu odolávat útoku Ange Guardiana, v cíli byl však jasně první. Z vítězství měla obrovskou radost také absentující žokejka. "Jsem šťastná a příští rok už si to dáme spolu. Snad to vyjde," řekla zraněná Málková. Spokojen mohl být s druhým místem také Kratochvíl. "Je to vynikající, kůň zraje a prokázal, že je kvalitní a do budoucna se s ním musí počítat. Párkrát jsme v dostihu narazili do jiného koně, ale je to tvrďák, sebere se a jde dál," dodal bezprostředně po závodě.
Hned na startu závodu skončily naděje jednoho z favoritů. Kůn Rabbit Well potvrdil opět svou paličatost a s žokejem Josefem Váňou mladším zastavil ihned na startu. Obávanou čtvrtou překážku Taxisův příkop nezvládl přeskočit Reaper, syn dvojnásobné vítězky Registany s Jakubem Spáčilem. Pokračuje prokletí žokeje Marka Stromského, který s Nikasem loni vyhrál, jenže o prvenství, kvůli údajnému dopingu koně příšel a byl disvkalifikován. Tentokrát vypadl z jeho sedla hned za Taxisem.
Závod dlouhý 6900 metrů nakonec dokončilo jedenáct koní. Podruhé za sebou na startu chyběla legenda dostihového sportu, Josef Váňa starší. Nevyloučil však, že by ve svých 64 letech nemohl nastoupit za rok. Letošní ročník se obešel bez účastí zahraničních koní i bez žokeje z ciziny.

Zobrazeno 2307 krát
Naposledy upraveno: st., 12. říjen 2016 11:06
Pro psaní komentářů se přihlaste