čt., 17. říjen 2019 21:25

Věstonická venuše navštíví Olomouc

Soška vyžaduje zacházení v rukavičkách Soška vyžaduje zacházení v rukavičkách Zdroj: idnes.cz
Olomouc - Nejstarší keramická soška ženy bude poprvé vystavena v Olomouci. Ve Vlastivědném muzeu bude k vidění od 27. 11. do 8. 12. 2019. Soška je zapůjčena z Moravského zemského muzea v Brně, kde je v běžné expozici nahrazena kopií. Do Olomouce ovšem bude přivezen originál, který veřejnost uvidí poprvé za pět let.

Slovo venuše se používá pro označení keramické sošky ženy z období paleolitu. Věstonická je z nich zřejmě nejznámější a nejstarší. Svůj název dostala podle místa, kde byla nalezena. V Dolních Věstonicích ji roku 1925 objevil archeologický tým Karla Absolona. Soška znázorňuje ženský ideál doby, ve které byla vyrobena, to je před téměř 30 tisíci lety. Má výrazná ňadra a boky, zatímco obličeji se autor věnoval minimálně. Je vyrobená z keramiky a několika příměsí, které se vědcům zatím nepodařilo identifikovat. Zajímavostí je otisk prstu na zádech sochy. Zřejmě ho tam zanechalo malé dítě. V roce 2008 byla spolu se svým nalezištěm vyhlášena národní kulturní památkou.

Výstava bude doplněna o předměty ze sbírek Vlastivědného muzea, avšak hlavním lákadlem samozřejmě bude venuše samotná. Její transport z Brna si vyžádá speciální policejní eskortu. V muzeu pak bude pod neustálým dohledem. Návštěvníci budou dovnitř pouštěni po skupinách. Za vstup zaplatí zájemci 100 kč, zlevněné vstupné pro studenty, důchodce a děti od 6 do 15 let bude 50 kč.

Zobrazeno 1636 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. říjen 2019 12:21
Pro psaní komentářů se přihlaste