st., 15. červen 2011 20:10

Vláda odsouhlasila návrh na zavedení přímé volby prezidenta

Vládní kolice přijala návrh na zavedení přímé volby prezidenta. Ve své tiskové zprávě to oznámily Věci veřejné. Zástupci koaličních stran a sociálních demokratů se shodli na většinové dvoukolové formě volby, podobně jako je tomu u voleb do Senátu. Návrh rovněž zavádí možnost odvolat prezidentu kvůli hrubému porušení ústavy, o případném odvolání by rozhodovala poslanecká sněmovna. Přímou volbou by mohl být prezident zvolen již v roce 2013.

Návrh teď poputuje do sněmovny. Jelikož se v případě volby prezidenta jedná o změnu Ústavy, vládní koalice se neobejde bez hlasů opozice. I přes to, že se jednání o návrhu účastnili i zástupci ČSSD, některé body zůstávají stále sporné. Například sociální demokraté z ekonomických důvodů navrhují prodloužit mandát prezidenta na šest let a sloučit tak prezidentské volby se senátními. Proti tomu se však ostře staví ODS. Nezodpovězené zůstávají rovněž otázky ohledně prezidentových pravomocí a imunity.

Proti přímé volbě prezidenta se však dlouhodobě staví politologové. Podle nich negativa přímé volby převyšují pozitiva. Taková forma volby nemá v Českých zemích tradici a mohla by vést k ještě většímu množství konfliktů než doposud, argumentují odborníci.

 

Zdroje: ceskenoviny.cz, novinky.cz

Foto: http://www.tyden.cz/obrazek/prezident-2-46fa672b1d055_275x183.jpg

Zobrazeno 2340 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste