ne., 1. duben 2018 19:34

Vyhoštění ruští diplomaté opouštějí Česko

Výpovědi diplomatů pokračují na obou stranách Výpovědi diplomatů pokračují na obou stranách Zdroj: rbth.com
Česká republika, Rusko - Česká republika vyhostila v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala tři ruské diplomaty. Stejný počet českých diplomatů vyhostí ze svého území i Rusko. Obě strany by měly opustit státy začátkem dubna. 

Předpokládaný odchod ruských diplomatů z České republiky by měl podle předpokladů českého ministerstva zhahraničí proběhnout prvního dubna. Tento den totiž vyprší lhůta pro opuštění země. Oznámil to ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) po schůzce s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským. Není však známo, o které diplomaty se jedná. Podle zvyklostí se jména vyhoštěných nezveřejňují. Výběr byl však nahodilý, nikoliv rozmýšlený. "Nepředpokládáme, že by ruská strana nerespektovala to, co jsme jí v rámci nóty minulý týden předali. V minulosti se nikdy nestalo, že by někteří neuposlechli, když jsou označeni za nežádoucí osoby," sdělila zástupkyně mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Solidární státy

Stejný počet českých diplomatů vyhostilo ruské ministerstvo zahraničí. Po předvolání na ministerstvo to oznámil český vedoucí diplomatické mise v Moskvě Petr Kroužek. Zemi musí i s rodinami opustit do pátého dubna. "Ministerstvo zahraničních věcí ČR bere na vědomí, že Ruská federace dnes v odvetném kroku označila tři české diplomaty působící na zastupitelském úřadě ČR v Moskvě za nežádoucí osoby. Území Ruska musí opustit nejpozději do 5. dubna 2018," uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru otrávila začátkem břežna v britském městě Salisbury nervově paralizující látka nazývaná Novičok. Podle Velké Británie se jednalo o útok ze strany Ruska, na který vláda reagovala vyhoštěním 23 ruských diplomatů. K Velké Británii se solidárně přidávaly i ostatní státy. Dohromady dostalo výpověď 150 ruských diplomatů. Rusko jako odvetu podnika vůči ostatním stejné kroky. 

Zobrazeno 1946 krát
Naposledy upraveno: po., 2. duben 2018 10:55
Pro psaní komentářů se přihlaste