st., 15. červen 2011 16:14

Výsledky kontroverzních státních maturit

Ministr školství Josef Dobeš dnes na tiskové konferenci informoval o procentuální neúspěšnosti studentů, kteří skládali státní maturity. Nedařilo se 19,5 % z nich a každého desátého učitelé ke „zkoušce dospělosti“ vůbec nepustili. Celkové číslo se vyšplhalo na 29,2 % z maturitního ročníku. Nový koncept ukončení středoškolského vzdělání nejvíce nesedl oborům středních odborných učilišť a žákům v nástavbovém studiu.

Gymnazisté si vedli velmi dobře, pouze 5,1 % z nich zažije v září repete v podobě opravné zkoušky. Až 96 % maturantů dalo přednost základní úrovni obtížnosti testů. Maturitní vysvědčení budou učitelé rozdávat od tohoto pátku, přičemž při pochybnostech mohou studenti podat žádost o přezkum výsledků do 8 dní po jeho obdržení.

Nejvíce problémů dělalo maturantům úspěšně složit zkoušku z matematiky, následoval ji cizí jazyk (zejména německý) a na třetím místě se se 7,6 % propadlých umístil český jazyk. Dobeš dále uvedl, že diskuze kolem státních maturit jsou nekonečné a kvůli transparentnosti rozhodl o zveřejnění všech testových úloh na začátku července. Příští rok dojde ke změně, nejprve přijdou na řadu písemné testy kvůli výsledkům pro potřeby přijímacího řízení na VŠ a po nich v květnu ústní část. Za tři roky budeme svědky zjednodušení státní maturity, která bude on-line formou.

 

Zdroj: http://www.ct24.cz/domaci/127391-statni-maturitu-neudelalo-19-5-procenta-studentu/

Fotozdroj: http://img.ihned.cz/attachment.php/660/31296660/aotuv5BCDF7GIMjklbcefryz01Uw9ARV/statni_maturita.jpg

Zobrazeno 2471 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste