st., 29. duben 2020 20:02

Vzácný lék Zolgensma pro Adámka, Maxíka a Olivera zaplatí pojišťovna

Oliver, Max a Adam se SMA Oliver, Max a Adam se SMA Zdroj: tn.cz
Premiér Andrej Babiš v neděli na internetu oznámil, že speciální lék Zolgensma pro tři děti se spinální svalovou atrofií (SMA) zaplatí pojišťovna. Lidé už mezitím ve veřejné sbírce na tento lék vybrali přes 100 miliónů korun. Děti trpící touto chorobou musí dostat lék do svých druhých narozenin.

„Lidé nám psali, aby se z veřejné sbírky na lék pro tyto děti nemusela platit daň z přidané hodnoty. My jsme to řešili, bylo by to komplikované. Nakonec jsme se ale dohodli, že to zvládneme sami. Dohodli jsme se s pojišťovnou, že tento lék třem dětem, tedy Adámkovi, Maxíkovi a Oliverovi zaplatí a já věřím, že zajistíme, aby stejnou péči v budoucnu dostaly i další děti,“ sdělil premiér Andrej Babiš.

Rodiče byli nejdříve po nedělním prohlášení Andreje Babiše skeptičtí, zda se nejedná jen o populistický krok. Ani veřejnost tomu zpočátku nevěřila, a posílala dál peníze. „Přátelé a fanoušci, vzhledem k situaci, kdy pořád není jisté, že nám pojišťovna léčbu uhradí, musíme ve sbírce nadále pokračovat a neztrácet drahocenný čas. Jakmile nám pojišťovna léčbu schválí, budeme Vás o této skvělé zprávě informovat, je ale třeba, abychom byli připraveni i na druhou možnost a abychom měli nějakou jistotu,“ informují na jejich stránkách.

Později se ale ukázalo, že i pojišťovny nemocných dětí s úhradou počítají. „Za předpokladu splnění všech podmínek by měla realizace úhrady proběhnout bez jakýchkoli problémů,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Rodiče Olivera a Maxe teprve plní podmínky úhrady a je otázkou, jak dlouho to ještě bude trvat. Situaci jim neulehčuje ani premiér, protože s nimi nekomunikuje. Dětem ale přitom velmi rychle ubíhá čas, lék totiž musí dostat do svých druhých narozenin. Lépe jsou na tom rodiče Adama, kterým se podařilo získat potvrzení úhrady a Adam už je objednaný na vyšetření do Motola.

„Je to pro nás skvělá zpráva, jen hodně šokující, protože nám nikdo nedal dopředu vědět, že je léčba z veřejného pojištění možná,“ řekl Samuel Chramosta, Adamův otec, pro Seznam Zprávy. „Teď už máme z pojišťovny potvrzené, že to zaplatí. Čekáme ještě na Adámkovy testy na protilátky, a pokud se všechno povede, lék se objedná a během května by ho Adámek mohl dostat," dodává.

Lék Zolgensma je první a zároveň nejdražší genový lék na světě, jehož aplikace přijde na 50 milionů korun. Problémem nebyla jen extrémně vysoká cena, ale i chybějící registrace Zolgensmy v České republice. Pro evropský trh bude pravděpodobně registrovaná již v červnu tohoto roku.

Část z vybrané stovky milionů chtějí rodiče věnovat ve prospěch dalších nemocných dětí. Zbytek peněz použijí na celoživotní terapie, protože si děti i po podání Zolgensmy odnesou trvalé následky.

Zobrazeno 2011 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. duben 2020 12:25
Pro psaní komentářů se přihlaste