út., 23. duben 2024 20:14

World Press Photo - letošní ročník se zaměřil především na válečná témata

Originální vítěznou fotku najdete na stránkách World Press Photo. Zde vidíte koncept vítězné fotografie, který přetvořila umělá inteligence Deep Dream Generator Originální vítěznou fotku najdete na stránkách World Press Photo. Zde vidíte koncept vítězné fotografie, který přetvořila umělá inteligence Deep Dream Generator Zdroj: Deep Dream Generator
Amsterdam - Pořadatelé nejprestižnější světové fotografické soutěže World Press Photo letos výrazně připomínali nebezpečí, kterému jsou vystavováni novináři při pokrývání válečných konfliktů. Ve stejném duchu se tak nesl i příběh vítezné fotografie soutěže. Ocenění získal Muhammad Sálim, fotograf Reuters, který zaznamenal snímek ženy s mrtvým dítětem v Pásmu Gazy.

Letos porota hodnotila 61 tisíc snímků ze 130 zemí, v porotě usedla například hlavní fotoeditorka deníku The Guardian Fiona Shields. Vybírají se vítězové z 24 regionů, každý z nich pak obdrží trofeje a odměnu tisíc euro, hlavní vítěz pak dostane fotoaparát a finanční obnos pět tisíc euro. Práce vítězů jsou následně zahrnuty v katalogu soutěže, což fotografům přináší jistou prestiž. Zároveň jsou vítězné fotografie vystaveny v kostele De Nieuwe Kerk, významném amsterdamském prostoru, kde se konají mnohé korunovace a svatby. Výstava dále putuje například do Londýna, Říma nebo Berlína. 

„Měl jsem pocit, že snímek vystihuje širší smysl toho, co se v Pásmu Gazy dělo. Lidé zmateně pobíhali z jednoho místa na druhé, obávali se o osud svých blízkých a tato žena upoutala mou pozornost, jak držela tělo malé holčičky a odmítala ho pustit," řekl o svém snímku Sálim po jejím zveřejnění. 

Fotografie Palestinky držicí svou mrtvou pětiletou neteř v bílém prostěradle byla pořízena 17. října 2023 na jihu Pásma Gazy v nemocnici ve městě Chán Júnis. Sálim v Pásmu Gazy žije a pro Reuters pracuje od roku 2003. Oceněn nebyl poprvé, v roce 2010 získal dílčí ocenění ve stejné soutěži. Porota uvedla, že letošní vítězný snímek byl pečlivě a s respektem komponován a nabízí zároveň metaforický i doslovný pohled na nepředstavitelnou ztrátu.

Při vyhlašování vítězů pořdatelé připomněli nebezpečí, kterému váleční fotografové a novináři čelí. Jen v Pásmu Gazy od začátku zdejší války zemřelo 99 novinářů a zaměstnanců médií, napsala agentura Reuters.

Zobrazeno 292 krát
Naposledy upraveno: pá., 26. duben 2024 09:12

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste