ne., 11. prosinec 2016 18:51

Bronzovou přestřelku ovládli Švýcaři, zklamaní Češi vezou domů brambory

Bronzová radost Švýcarů Bronzová radost Švýcarů Zdroj: Flickr IFF
Riga – Bohužel to nevyšlo. Česká reprezentace si po prohraném semifinálovém dramatu s Finskem neporadila v zápase o bronz ani se Švýcarskem. Češi ztratili zápas poměrem 5:8 a nenavázali tak na bronzový úspěch z předešlého mistrovství světa, naopak Švýcaři berou již šestou medaili v historii.

Cepkova družina musela před zápasem o třetí místo rozdýchat krutou porážku 2:3 od Finů z předešlého dne, naopak Švýcaři své semifinále prohráli rozdílem třídy a Švédsku podlehli jasně 2:7. Ani tentokrát do zápasu nevstoupila sestava shodná s tou semifinálovou, v brance opět Součka vystřídal veterán Kafka a do třetí obrany se vrátil Petr Kološ.

Český trenér naordinoval svým svěřencům od počátku aktivní styl hry. Ten se zúročil hned v první minutě, kdy po Šebkově vybídnutí skóroval nikým nehlídaný Jiří Curney. Hned po buly však využil Christoph Meier klasické české nekoncentrovanosti a nenápadnou střelou stav zápasu srovnal. Kdo by očekával mírné uklidnění, byl by zklamán. Tempo zápasu se neustále zvyšovalo a hra se přelévala ze strany na stranu. Byli to ovšem Češi, kdo ze začátku tahali za delší konec. To potvrdili po několika neproměněných šancích brankou Toma Ondruška, který poslal náš tým znovu do vedení.

Hráči obou celků pokračovali v ofenzivním koncertu dál a když dokázal Tim Braillard ztečovat nahození do české branky, bylo o drama opět postaráno. Nerozhodný stav změnil ale za pár minut ve prospěch země helvétského kříže dalekonosnou střelou pod břevno Christoph Camenisch a vyhnal tak brankáře Kafku na střídačku. Skore už se do konce první dvacetiminutovky neměnilo a do kabin tak odcházeli spokojenější Švýcaři.

Začátek druhé třetiny začal Český tým výborným ubráněním švýcarské početní výhody. Soupeř si za celou přesilovku nevypracoval žádnou vážnější šanci, tu si ovšem vytvořili hned po jejím konci. Ve 27. minutě musel krotit nebezpečnou střelu po samostatném úniku Lukáš Souček, který nahradil v brance právě Kafku.

Zbytečné fauly z naší strany však přinesly soupeři další početní výhodu, kterou jim svým faulem doslova daroval Patrik Dóža. Tuto přesilovku však Švýcaři kriticky nezvládli a z hole Matěje Jendřišáka dostali vyrovnávací gól na 3:3.

Smírný stav oba soky ukolébal a hra se na dobrých pět minut velmi zpomalila. Jako blesk z čistého nebe pak přišla branka z hole Bischofbergera, která poslala švýcarský tým znovu do vedení. Ten mohl vzápětí odskočit i na dvoubrankový rozdíl, nad českým týmem však v tu chvíli stáli všichni svatí a skore se nemělino.

Aktivita obou týmů vzrostla opět až na konci druhého dějství. Český rychlík Martin Tokoš v samostatném úniku tváří v tvář gólmanovi selhal, vynutil si však faul a tím i první přesilovou hru pro náš tým. Početní výhodu však reprezentace pohrdla a hned po jejím skončení toho mohla litovat. Christoph Meier propálil tvrdou střelou vše, co mu stálo v cestě a poslal tak svůj tým do vedení 5:3.

Češi si první vážnou šanci vypracovali až skoro v polovině třetiny. Matěje Jendřišáka však golman Pascal Meier vychytal. Při následném brejku pak své umění musel předvést i Souček, který si poradil s Maurerovou kličkou. Ten ho ale nevybíravě dohrál a český brankář tak musel být několik minut ošetřován.

Hned po svém návratu do branky se ale mohl radovat z branky Martina Tokoše a snížení stavu na 4:5. Česká radost měla ale i tentokrát jepičí život. Necelé čtyři minuty po našem gólu napřáhl ke střele Maurer a poslal tak svůj tým opět do dvoubrankového vedení.

Trenér Cepek reagoval na švýcarské vedení stažením sestavy na dvě úderné formace. Všichni už ale v tuhle chvíli tušili, že je zle. Jiskru naděje vykřesal Matěj Jendřišák přesilovkovým golem na 5:6. Český tlak však dvě minuty před koncem ukončili dvěma slepenými zásahy do prázdné branky Joel Ruegger a Maurer. Švýcaři si těmito brankami zajistili výhru 8:5 a mohli tak odstartovat bronzové oslavy. Naopak zklamaní Češi si po sympatickém výkonu na celém turnaji odváží nepopulární bramborové medaile.

„První třetinu jsme měli vyhrát alespoň o tři góly a zápas kontrolovat. Švýcaři z úplného minima vytěžili maximum. My jsme si na rozdíl od nich neuměli vytvořit souvislý tlak. Je potřeba říct, že hráli velmi dobře s balonkem a když ho měli, moc nás k němu nepustili. Závěr si už pohlídali. Byli na to připraveni, věděli, co proti nám hrát,“ litoval ztraceného zápasu Tom Ondrušek v rozhovoru pro Českou televizi. Zároveň ale vyzdvihl výkon českého mužstva. „ Byli jsme mikrokousek od toho, abychom bojovali o finále mistrovství světa, je to úspěch. Klobouk dolů před hráči, kteří byli součástí týmu,“ uzavřel.

               

ČESKá republika – ŠVÝCARSKO 5:8 (2:3, 1:2, 2:3)

Branky: 1. Curney (Šebek), 4. Ondrušek (Beneš), 29. Jendrišák (Šebek), 47. Tokoš (Veltšmíd), 56. Jendrišák (Curney) – 1. Ch. Meier, 6. Braillard (Graf), 12. Camenisch (Rüegger), 35. Maurer (Antener), 38. Ch. Meier (Antener), 50. Maurer (M. Hofbauer), 58. Rüegger (Braillard), 58. Maurer (Ch. Meier). Rozhodčí:Thomas Andersson, Rickard Wissman. Vyloučení: 3:2. Využití:1:0. Diváci: 6 870.

Zobrazeno 1802 krát
Naposledy upraveno: ne., 11. prosinec 2016 19:46
Pro psaní komentářů se přihlaste