ne., 21. duben 2024 14:49

Zámek Plumlov trápí padající omítka, čeká ho rekonstrukce fasády za více než 110 milionů. Ve veřejné sbírce převažují drobní dárci

Zámek Plumlov Zámek Plumlov Zdroj: Nikola Rypová
Plumlov - Chátrající zámek Plumlov, který se stal v loňském roce Národní kulturní památkou, čeká rekonstrukce fasády za více než 110 milionů. Ve veřejné sbírce je sto šedesát tisíc a převažují v ní drobní dárci, nejvíc ale přispěla obec Prostějovičky.

„Tím, že se zámek stal národní kulturní památkou, a nebyl to snadný boj, trvalo to více jak pět let, si můžeme sáhnout na větší peníze,“ řekla starostka Plumlova Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Na rekonstrukci získalo město Plumlov dotaci od Evropské unie ve výši 56 milionů korun. Opravy fasády by měly vyjít na více než 110 milionů, radnice se proto rozhodla 1. března založit veřejnou sbírku. Na účtu radnice je momentálně sto šedesát tisíc korun. Prvním přispěvatelem se stal Petr Školař, který daroval tisíc korun. Největší částku darovala obec Prostějovičky ve výši 31 tisíc korun a Markéta Petříková, která přispěla 20 tisíc korun. Mezi přispěvateli jsou nejčastěji drobní dárci, kteří přispívají v řádu stovek nebo tisíců korun. 

„Veřejnou sbírku jsme se rozhodli vyhlásit pro lidi, kteří by chtěli přispět, a stát se tak součástí našeho zámku. Věříme, že nám také pomůže kraj, a na opravy půjdou i výtěžky z některých kulturních akcí. Rekonstrukce fasády je rozložena do čtyř let, počítáme i s tím, že v jednotkách milionů každý rok přispěje město,“ vysvětlila pro Hanáckou Drbnu starostka. Dle města Plumlov by měla rekonstrukce začít na konci letošního léta. K celé situaci se vyjádřil Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje. „Jedním z cílů kraje je rozvoj živého kulturního dědictví. Právě v Plumlově se nám ho daří naplňovat. Suma, která je potřeba na dokončení rekonstrukce zámecké fasády, není malá. Mohu garantovat, že Olomoucký kraj tuto akci podpoří,“ uvedl Žůrek pro Olomoucký deník.

Barokní zámek Plumlov byl postaven v 17. století. V letech 1680 - 1690 ho postavil Jan Adam z Lichtenštejna, třetí majitel plumlovského panství. Lichtejnštejnové chtěli vybudovat celkem čtyři křídla, nakonec bylo ale dokončeno pouze první křídlo. Má renesanční prvky a cenné štuky, které projektoval Karel Eusebius z Lichtenštejna. Dle kastelána Pavla Zástěry je zámek výjimečný právě díky tomu, že nikdy nebyl dokončen. Plumlov každoročně navštíví více než dvacet tisíc lidí. Minulost zámku je vcelku tragická, v roce 2016 totiž došlo k požáru, škody byly ve výši až 12 milionů korun.

Zobrazeno 150 krát
Naposledy upraveno: po., 22. duben 2024 10:37
Pro psaní komentářů se přihlaste