×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1541
st., 10. prosinec 2014 10:53

Započalo blahořečení Češky Vojtěchy Hasmandové

Sobota 6. prosince se stala pro českou katolickou významným dnem. Papež František potvrdil započetí procesu, na jehož konci by mělo dojít k blahořečení české sestry řádu boromejek Vojtěchy Hasmandové. Tento úkon má však jednu důležitou podmínku, a tím je uznání vykonání zázraku.

 

"Matka Vojtěcha kolem sebe šířila pokoj a radostnou důvěru i tehdy, když se jednalo o těžké věci. Přijímala vše s vnitřním klidem a provázela nás kněze modlitbou. Vytvářela všem láskyplné zázemí a domov," uvedl v tiskové zprávě brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který se s Hasmandovou několikrát osobně setkal.

"Je to povzbuzení pro celý český národ, že někdo prošel nezlomený i totalitou a dokázal odpustit, žít dál a rozdávat. Bude však ještě roky trvat, než budou prověřeny zázraky, konkrétně nevysvětlitelná uzdravení, které matka Vojtěcha vykonala. Nakonec je ještě bude třeba obhájit před církevním soudem v Brně a následně i ve Vatikánu," řekla boromejka Remigie Češíková, která na procesu blahořečení spolupracuje.

Hasmandová se narodila v roce 1914 a v letech 1952 až 1960 ji věznil tehdejší komunistický režim, neboť ukrývala kněze, kterého pronásledovala Státní bezpečnost. Od roku 1970 byla generální představenou Kongregace milosrdných sester svatého Karla Boromejského a díky této funkci odcestovala dvakrát do Říma, kde se setkala s Janem Pavlem II. Zemřela v roce 1988 po ročním boji s rakovinou plic.

 

 

Hlavním úkolem řádu boromejek je péče o nemocné, chudé a lidi na okraji společnosti. Jejich společnost v posledních letech svého života vyhledaly mnohé významné osobnosti České republiky, věnovaly se například českému prezidentovi Václavu Havlovi. 

 

 

Zdroj obrázku: www.ceskenoviny.cz

 

 

 

Zobrazeno 1333 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 02:21

Pro psaní komentářů se přihlaste