so., 11. duben 2015 12:46

Zastavte zabíjení ve vaječném průmyslu, hlásali aktivisté

Olomouc – Aktivisté Hnutí 269 demonstrovali na Václavském náměstí v Praze. V rámci velikonočních trhů se snažili v pátek 27. 3. upozornit na praktiky vaječného průmyslu a zacházení se zvířaty.

 

Velikonoční kraslice patří k Velikonocům asi jako kapr k Vánocům. Proto se několik desítek aktivistů z Hnutí 269 sešlo na velikonočních trzích v Praze. Jejich cílem bylo upozornit na to, jak skončí životy tisíců kohoutů, kteří jsou pro vaječný průmysl neekonomičtí, a tak je čeká smrt. „Kohoutci jsou pro snášení vajec nepotřební a na rozdíl od brojlerů mají pomalejší růst svaloviny (brojler je označení pro jedince chované rychlovýkrmem na maso).

Nevyplatí se tedy ani na maso, proto je zabijí hned první den po vylíhnutí.“ řekla mluvčí hnutí Vratislava Zibová. Dále popsala jejich smrt, kdy jsou zabiti plynem nebo v zařízení s rychle rotujícími břity. 

V České republice podle statistik zemře těmito způsoby zhruba 4,5 milionu malých kohoutů. Zejména na tyto fakta se snažili poukázat aktivisté. Všichni měli na sobě stejné bílé kombinézy s logy Hnutí 269. Aby podpořili jejich poselství o smrti, která čeká na právě vylíhlé kohouty ve vaječném průmyslu, měl každý účastník v rukách usmrceného malého kohouta. 

Cílem Hnutí 269 je život bez utrpení zvířat a kolektivní lásky všech ke zvířatům, organizace bojuje za práva zvířat a podporu lepšího zacházení se zvířaty či úplné svobody zvířat. Nezabývají se však jen vaječným průmyslem. Například minulý týden se taktéž v Praze konala ukázka fungování kožešinových farem. Několik aktivistů na sobě předvádělo, jaká muka musí zvířata zažívat při stahování z kůže.

 

Zdroj fotografie: Fb stránky 269 Czech Republic

Zobrazeno 1787 krát
Naposledy upraveno: ne., 12. duben 2015 22:36
Pro psaní komentářů se přihlaste