ne., 19. říjen 2014 23:49

Zavřete oči, Andy Schleck odchází...

Ve čtvrtek, 9. října, mladší z bratrů Schlecků, Andy, oznámil ukončení své bohaté cyklistické kariéry. Oznámení přišlo v době, kdy většina jeho fanoušků tušila, že Andyho hvězda už výše stoupat nebude.
Na tiskové konferenci, svolané v rodném Lucembursku, vyjasnil důvody, proč se k ukončení rozhodl. Jeho trable začaly roce 2012, když kvůli pádu na Criteriu du Dauphiné musel odstoupit kvůli zlomenině křížové kosti, a následně ztratil formu. Od toho okamžiku se ho smůla už nepustila. Vleklé zdravotní potíže, které vyvrcholily nehodou na letošní Tour de France, ho definitivně vyřadily ze světové cyklistiky. Ohledně svých zranění Andy prohlásil, že z důvodu ztráty většiny chrupavky ve svém levém koleni pociťuje asi po čtyřech hodinách na kole opravdu velké bolesti. Cyklista, který na kole nevydrží více než čtyři hodiny, je z vrcholového sportu automaticky diskvalifikován. Zvláště, když je tato neschopnost důsledkem chronického zranění.
Tour de France se tak stala jeho životním závodem. Oficiálně je jejím vítězem z roku 2010, kdy byl Alberto Contador zbaven titulu kvůli dopingu. V celkové kvalifikaci se na druhé místo vyšplhal v letech 2009 a 2011. Vyhrál také dres pro nejlepšího mladého jezdce Staré dámy (jak se nejstaršímu závodu říká) mezi lety 2008 až 2010. V roce 2007 dojel druhý na italském Giru d´Italia, což ho vyneslo mezi cyklistickou elitu. Mezi jeho největší úspěchy ovšem patří vítězství v klasice Lutych-Bastogne-Lutych, ale zároveň také fakt, že se do profipelotonu dostal už v raných devatenácti letech. „Byl přirozený talent a potom, co předvedl na Giru d´Italia jsme čekali na velké výsledky. Ty přišly, ale ne v takové míře. Ačkoli jeho kariéra byla hvězdná a plná úspěchů, poslední tři sezony byly postiženy pády a zraněními“ ocenil Andyho kariéru ředitel Tour de France Christian Prudhomme v prohlášení pro velonews.com
Na druhou stranu, poslední dvě sezony byly pro Lucemburčana spíše utrpením. „V noci sedíte sám v pokoji a víte, že si tím musíte projít další den znova. A pak přijde další závod a je to tu zase a večer jste sám se svými myšlenkami a nemáte nikoho, s kým si o tom promluvit, a tak ležíte a říkáte si, co je s vámi špatně,“ odhalil v exkluzivním rozhovoru cyklistickému serveru cyclingnews.com letos v červenci devětadvacetiletý závodník.
Muž, který byl během kariéry velmi loajální ke svému týmu (vystřídal vlastně jen dva - a to v různých obměnách Team CSC Saxo Bank a Radioschack Leopard) a vždy jezdil spolu se svým bratrem Fränkem. V letošním bloku přestupů nabídku nedostal. Ani na prodloužení z jeho aktuálního týmu Trek Factory Racing a bohužel ani z týmu jiného.
Každopádně svět silniční cyklistiky přišel o jedno z největších jmen posledních let. Téměř 253 000 fanoušků tohoto sympatického rodáka z Lucemburku na Facebooku okamžitě reagovalo na tuto smutnou zprávu. Každopádně jeho přítelkyně Jil a syn Teo o něj budou i nadále pečovat.
Zdroj fotografie: www.raisport.rai.it
Zobrazeno 1445 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste