st., 23. listopad 2016 20:34

Zázrak? Fotograf ve skotských horách zvěčnil vzácnou bílou duhu

Bílá duha je skutečnou raritou Bílá duha je skutečnou raritou Zdroj: facebook Melvin Nicholson Photography
Nestává se to často, ale občas se člověku poštěstí, že je ve správný čas na správném místě. A co teprve, když se jedná o přírodní úkaz, který je tak fascinující a ojedinělý, že téměř nemá obdoby. Své o tom již ví i čtyřiačtyřicetiletý profesionální fotograf Melvin Nicholson, specializující se na snímky krajiny. Tomu se podařilo zvěčnit vzácný jev zvaný „fog bow“ neboli bílou duhu, tyčící se nad opuštěným stromem uprostřed zasněžené pustiny.

 V neděli 20. listopadu se on a jeho přítel Scott Robertson vydali do skotských hor jako vždy fotografovat krajinu. To ještě nevěděli, co v oblasti Rannoch Moor, nacházející se na západě Skotska blízko údolí Glen Coe, spatří. „Velké díky patří Scottovi. Kdyby si nevšiml, že se objevuje bílá duha a neukázal mi ten strom, nikdy bych takovou fotku neukořistil.“ napsal na svém facebookovém profilu Nicholson s tím, že samozřejmě ani Robertson nezůstal škodný a podobný snímek pořídil i on. Zároveň dodal, že duhu jako takovou lze spatřit pouze, pokud vám slunce svítí za zády, když se na ni díváte. Šlo tedy o velké štěstí a shodu náhod. „Byl to magický okamžik a jeden z těch dnů, které si pamatujete hodně dlouho.“ uvedl.

Zdálo by se, že na otázku, jak vlastně taková bílá duha vzniká, je obtížné nalézt odpověď. Ta je přitom zcela jednoduchá. Jde o jev podobný běžné barevné duze, kterou každý dobře zná. Skládá se však z ještě menších kapiček vody. Vzniká buď lomem světla uvnitř mlhy, nebo při dešti s kapkami různých velikostí. Lidskému oku se jeví jako bílý oblouk, jehož vnější okraje vypadají, jako by byly zabarveny do červena, ty vnitřní naopak do modra. Traduje se, že mariňáci bílým duhám dříve přezdívali „mořští psi“.

Fotografie téměř okamžitě po zveřejnění obletěla sociální sítě a stala se hotovou senzací, Nicholson přes noc hvězdou. Sdílelo ji už přes 100 tisíc uživatelů a jejich počet neustále roste. Přiznejme si, že takto perfektní scenérii umí vytvořit jen matka příroda.

Zobrazeno 2305 krát
Naposledy upraveno: st., 23. listopad 2016 22:46
Pro psaní komentářů se přihlaste