po., 3. listopad 2014 14:29

Železniční byznys bude pod dohledem

Praha – Dle prohlášení ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) má během dvou let vzniknout nový kontrolní orgán dopravy na železnicích. Úřad nezávislý na státu, bez vlastní budovy, bez nových pracovních míst, tedy s minimem nákladů a se silnými pravomocemi. Takový by měl Úřadu pro ochranu podnikání v dopravě dle ministerstva dopravy (MD) být. 

Sídlit bude podle plánu v budově samotného ministerstva. Zaměstnanci se přesunou z Drážního úřadu a Drážní inspekce. Úřad bude mít vlastní rozpočtovou kapitolu a bude se zabývat konkurencí a byznysem na železnici. V rozšířeném návrhu by měl tento orgán plnit stejné funkce v oblasti silniční a letecké dopravy.

„Bude nejvyšší odbornou autoritou, která bude dohlížet nad férovým nastavením podmínek na železničním trhu, a to především rychlým a efektivním rozhodováním sporů mezi dopravci, provozovateli dráhy a provozovateli zařízení služeb,“ řekl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold deníku MF Dnes.

Vznik podobného regulátora trhu můžeme najít jak v programovém prohlášení Sobotkovy vlády, tak také ve směrnicích Evropské unie. Ačkoli zatím aktuální arbitr sporů na železnici, Drážní úřad, neobdržel větší číslo oznámení, ministerstvo předpokládá, že se počet stížností zvýší se vznikem specializovaného pracoviště. Především časová náročnost a oblast mimo standartní operační oblast Drážního úřadu jsou argumenty, proč takový orgán potřebujeme. Navíc, schválí-li vláda zmíněný návrh, tak, jak ho nastínil mluvčí MD, neznamená to přílišnou legislativní ani finanční zátěž byrokratickému aparátu.

 

Zobrazeno 1331 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste