so., 29. listopad 2014 22:10

Zeman dostal bednu koniny, přes celnici nejspíš neprojde

Na návštěvě Kazachstánu, kde prezident zaručil Česku cenné smlouvy, dostal velice netradiční dárky – vedle bedny plné jablek i bednu s koňským masem.

Zdá se, že Miloš Zeman v cizích zemích boduje více než doma. Na návštěvě Kazachstánu totiž pro Česko podepsal smlouvy za 450 miliónů dolarů. Většina peněz půjde z piva, které prezident oproti tomu americkému poměrně vyzdvihl. Nezapomínejte, že české pivo je nejlepší. Žádná americká konkurence, která nabízí nějakou špinavou vodu, nám nemůže konkurovat, stejně jako německé pivovary," řekl Zeman v ruštině.


Zatímco Zeman věnoval Kazachstánu pohár broušeného skla a láhev Becherovky, projev vděku Nursultana Nazarbajeva, kazašského prezidenta, byl poněkud netradiční – jablka a bedna plná koňského masa. „Vzhledem k tomu, že koňské maso nejím, ale můj ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček ho přímo miluje, tak celou bednu dostal on," řekl prezident pro Novinky.cz. A pokud jde o ta jablka, ta postupně rozděluji."


Ovšem s dovozem koniny do Evropy je problémů hned několik. Nejen, že předpisy Evropské Unie nedovolují dovoz masa ze zemí třetího světa, ale Kazachstán ani nemá na vývoz masa schválené závody. „Pokud cestující vezou syrové maso, normálně ani veterinární správu nevoláme a jde to rovnou do koše,“ řekla Šárka Miškovská z celního úřadu v Praze-Ruzyni. Jiří Barták, mluvčí generálního ředitelství cel ČR, však ujišťoval, že politici ani úředníci nedostanou žádné výhody oproti běžným občanům a kontrolují úplně všechny nezávisle na jejich funkci. Na celnici tedy budou postupovat dle zákona a obdarovaný Kmoníček si domů pravděpodobně nic nedoveze.

 

 

Zdroj perexové fotografie: Novinky.cz

 

 

Zobrazeno 1688 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste