pá., 25. listopad 2016 14:26

Zemřel Krakonoš a Fantomas František Peterka

Krakonoš Krakonoš Zdroj: Česká televize
Liberec – Z libereckého hospice dorazila smutná zpráva. Zemřel herec František Peterka, který se zapsal do srdce mnoha generací jako Krakonoš ze série Krkonošské pohádky, nebo jako Fantomas v seriálu Arabela.

František Peterka vystudoval pražskou konzervatoř a svou hereckou dráhu započal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Později přestoupil do libereckého divadla F. X. Šaldy, kde ztvárnil kolem dvou set padesáti rolí. Původně však nesnil o herecké dráze, nýbrž o kariéře závodního vzpěrače. Svůj sen si tak částečně splnil v roli trenéra juda ve snímku Ladislava Smoljaka Jáchyme hoď  ho do stroje.

Největší slávu mu získala tvorba v období 70. a 80. let. Jeho herecké výkony ve filmech jako Zítra to roztočíme, drahoušku, Co je doma to se počítá, pánové nebo Příště budeme chytřejší, staroušku! se setkaly s kladnými reakcemi filmových kritiků i široké veřejnosti.

„Byl to příjemný člověk, rád jsem ho obsazoval. Na Fantomase se vyloženě hodil,“ vzpomíná režisér Václav Vorlíček. Legendární postavu Fantomase Peterka ztvárnil v seriálu Arabela. Kromě Arabely se ujal hlavní role i v jiném seriálu. Jednalo se o Krkonošské pohádky, ve kterých si zahrál Krakonoše, jenž se musel vypořádat s lumpárnami sedláka Trautenberka.

Zobrazeno 4675 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. listopad 2016 21:15
Pro psaní komentářů se přihlaste