ne., 18. prosinec 2011 15:52

Zemřel Václav Havel

„ Dnes ráno v 10:15 zemřel Václav Havel :-(((( , “ tuto smutnou zprávu uveřejnil na svém profilu na sociální síti Facebook Vladimir Hanzel někdejší tajemník bývalého československého a později českého prezidenta Václava Havla.

Oznámení o smrti významné osobnosti českých novodobých dějin oznámil Hanzel kolem poledne a zpráva byla okamžitě sdílena a komentována. Později umrtí Václava Havla potvrdila i česká média. Václav Havel zemřel ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku po dlouhém vzdorování zdravotním problémům. Truchlí nejen rodina a přátelé velkého člověka, ale i národ.  Zarmoucené zprávy a kondolence přichází i ze zahraničí. Také Václav Klaus vyjádřil smutek nad ztrátou významného a repsektované člověka. ,,Osobně jsem choval vůči Václavu Havlovi respect již od 60. let, kdy jsem měl možnost ho poznat, ” přiznal prezident ve svém mimořádném projevu. Na veřejnosti se naposledy Václav Havel objevil před týdnem, kdy přijal svého přítele tibetského dalajlamu a převzal cenu slovenské Nadace Jána Langoše.

Takto informuje o Havlovu zdravotním stavu na svých webových stránkách česká televize: „Již v 90. letech se Havel několikrát ocitl blízko smrti. V prosinci 1996 mu lékaři kvůli nádoru odebrali část plíce, postihl jej těžký zápal plic, prasknutí tlustého střeva a dramatická operace na dovolené v Innsbrucku. V tom čase dvakrát málem zemřel. Přestal kouřit, změnil způsob života a rok poté, co zemřela jeho žena Olga, se v lednu 1997  oženil s Dagmar Veškrnovou, což mu měli mnozí za zlé. Nicméně podle Havlových přátel právě Dagmar mu dodala sílu vydržet všechny zdravotní problémy.“  Václav Moravec ve speciálním vysílání zpravodajské ČT24 vyjádřil, že to byla právě Dagmar Havlová, která o svého manžela do poslední chvíle s láskou pečovala.

Na českého exprezidenta vzpomínají politici, spisovatelé i všichni ostatní, kdo měli tu čest se s ním poznat, z celého světa. Vzpomínají na něj jako na inteligentního a dobrého člověka a humanistu, jako na politika a bojovníka proti komunistickému útlaku. Někteří, jako například bývalý polský president a šéf hnutí Solidarita Lech Walesa vyjádřili názor, že by si Václav Havel zasloužil Nobelovu cenu míru.

 

Zdroj :

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/157427-vaclav-havel-zemrel-jen-tezko-nahraditelna-osobnost-a-to-nejen-v-cesku/

http://zpravy.idnes.cz/zemrel-vaclav-havel-04e-/domaci.aspx?o=0&klic=64162

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-54232980-odesel-vaclav-havel-muz-ktery-bojoval-aby-pravda-a-laska-zvitezila-nad-lzi-a-nenavisti

 

 

Zobrazeno 2822 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste