Vytisknout tuto stránku
so., 28. listopad 2015 05:53

Slavkov si připomene bitvu tří císařů

Slavkov - Ve Slavkově u Brna a blízkém okolí si už tradičně každý rok připomínají vítězství Napoleona Bonaparta v bitvě u Slavkova. Letošní Vzpomínkové akce na 210 let od porážky rakouské a ruské armády francouzským vojevůdcem se uskuteční 4. a 5. prosince. Jejich součástí bude klasický jarmark, ohňostroj i historický ples.

V pátek 4. prosince začne program v odpoledních hodinách obsazením Palackého náměstí vojáky. Dění se poté přesune na nádvoří zámku, kde bude připravena lidová veselice. Závěrem pátečního programu a letošní novinkou bude zámecký bál v Historickém sále. Zúčastnění se přenesou do předvečera bitvy, do společnosti ruského cara Alexandra a rakouského císaře Františka I. Atmosféru empírových časů dokreslí i živé obrazy v přilehlých saloncích.

Předvánoční jarmark bude probíhat po celou sobotu na Palackého náměstí. V kině Jas mohou návštěvníci zhlédnout přehlídku filmů s napoleonskou tematikou. Program na zámku zpestří kostýmované prohlídky občanského sdružení Per Vobis, které si pro návštěvníky připravilo scénky o historii bitvy i samotného zámku.

Odpoledne pak na zámku proběhne předávání ocenění za zásluhy o novodobou tradici Vzpomínkových akcí. Dvanácti vybraným předá památeční medaili za zásluhy premiér České republiky Bohuslav Sobotka. Zájmové sdružení, které předávání organizuje, plánuje do budoucna vyznamenat i další čtyři desítky lidí.

Zakončení akce je tradičně spojené s průvodem vojáků a ohňostrojem. Tento rok k vyvrcholení přibude i další novinka v podobě videomappingu na fasádě zámku. Multimediální světelný program nese název Slavkovské nebe.

Zobrazeno 2122 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:44
Kateřina Lorenzová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste