st., 24. duben 2024 14:28

Den Země jako silný bojovník za životní prostředí

Den Země je celosvětově oslavovaný již více jak 54 let. Den Země je celosvětově oslavovaný již více jak 54 let. Zdroj: Freepik.com/freepik
V pondělí 22. dubna se konal celosvětový Den Země, který je pokládaný za jeden z největších veřejních akcí světa. Každoročně tento den oslavují miliony lidí po celém světě. Tento den nám má každý rok připomínat především kolektivní zodpovědnost o ochranu a uchování životního prostředí.

Mezinárodní Den Země je každoročně oslavován již od roku 1970, kdy se skupina amerických politiků a aktivistů rozhodla konat a ustanovit den, který by byl symbolem akce proti zhoršování životního prostředí. Byli inspirováni nejen rostoucím zájmem lidí o životní prostředí, ale také postupnou negativní změnou klimatu. Poslední kapkou poté byla ropná havárie v Santa Barbaře roku 1969 - v té době se jednalo o největší únik ropy v dějinách Spojených států amerických.

Od počátku svého vzniku Den Země inspiroval k inovacím a vzbuzoval v lidech potřebu aktivně se zapojovat do ochrany o životní prostředí. Na důležitosti poté Dni Země také přidavá rok 2016, kdy se světoví lídři setkali a podepsali historickou dohodu, která signalizuje kolektivní závazek v boji proti změně klimatu.

Na počest oslav tohoto dne se pořádá nespočet zábavných i vzdělávacích programů, které na problematiku životního prostředí upozorňují. Mnoho z těchto akcí se poté v rámci dubna pořádají i na území České republiky. Také někteří přední zástupci České republiky prokázali tomuto vyjimečnému dni symbolickou podporu. „Dnes slavíme Den Země, proto bychom měli více než kdy jindy přemýšlet o stavu našeho životního prostředí a hledat způsoby šetrnějšího využití naší planety. Poslechněme vědce a začněme konat," uvedl na svých sociálních sítích prezident Petr Pavel.

Padesátý čtvrtý ročník se poté zaměřuje na problematiku označenou jako „Planet vs. Plastics". V rámci tohoto projektu by měla být celosvětová produkce plastu do roku 2040 snížena až o 60%. 

Zobrazeno 329 krát
Naposledy upraveno: st., 24. duben 2024 14:33

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste