Vytisknout tuto stránku
út., 29. listopad 2016 15:17

Do Olomouce míří 15. ročník filmového festivalu PAF

PAF brzy opět navštíví Olomouc PAF brzy opět navštíví Olomouc Zdroj: www.pifpaf.cz
Olomouc - Tradičně každoroční Přehlídka filmové animace a současného umění (Festival of Film Animation and Contemporary Art) zavítá do Olomouce na dobu čtyř dní. Navštívit ji můžete od 1. prosince.

Program se bude konat na dvaceti různých místech prostřednictvím více než osmdesáti dramatických bloků, většina programu se však odehraje v Uměleckém centru Univerzity Palackého, UC UP Konvikt.

Letos si festival přichystal čtyři hlavní tématické profilové sekce – Proč se dívat na zvířata?, Jiné vize, Film Labor, a Aport animace.

„Jubilejní ročník PAF 2016 se koncentruje pouze na čtyři sekce, z toho dvě tradiční (Jiné vize, Aport animace) a dvě kurátorsky připravené speciálně pro PAF (Proč se dívat na zvířata?, Film Labor) a více než kdy jindy usiluje o vytvoření homogenního a současně významově ambivalentního programu koncentrujícího se do jediné organické identity, kterou je sám smyslově intenzivní čtyřdenní festival, jeho bytí a bytí jeho návštěvníků v kulisách zimní Olomouce,“ přiblužuje atmosféru připravovaného festivalu jeho ředitel Alexandr Jančík.

První téma Proč se dívat na zvířata? vychází z předpokladu, že zvířata jsou součástí okruhu lidského okolí, jsou nám podobná a vlastně nepodobná. Tato sekce zahrnuje zvířecí tématiku, polidšťování zvířat či význam zoologických zahrad. Vedle klasických, kultovních i nových celovečerních snímků (Bambi, Syn bílé kobyly, Ming of Harlem) a animovaných pásem (Hup a Hop, Míša Kulička, Žofka, O chytré kmotře lišce) se představí i festivalová premiéra Červené želvy holandského režiséra Michala Dudoka de Wita, který film osobně uvede.

Jediná existující soutěž – Jiné vize, slaví své desáté výročí. Tato část programu se specializuje na umění českého pohyblivého obrazu, který osciluje na pomezí videoartu, animace, experimentálního filmu a výtvarného umění. Desítku prací do soutěžního výběru, který bude hodnotit odborná mezinárodní porota, sestavil přední český kurátor a teoretik umění Karel Císař.

Sekce Film Labor představí současnou experimentální tvorbu v rámci činnosti filmových laboratoří spravovaných samotnými umělci – tzv. artist-run labs. Náplň programové sekce přiblíží osa protínající tři pomyslné filmové krajiny: Grenoble, Berlín a Barcelonu.

Aport přibližuje aktuální podoby animace nejen na domácí scéně, ať už v podobě prezentace autorských děl, projektů a připravovaných snímků, nebo počítačových her či aplikací.

Tento rok nabídne Aport také tři světové premiéry: Morava, krásná zem II, Pramítačka a Between the World and Me.

Filmová badatelka Eliška Děcká připravila pro PAF projekce pásem krátkých animovaných filmů na různá témata – cyklistika, móda, knihy a hospoda. Tyto projekce se budou konat na netradičních místech jakými jsou např. designový obchod Flop, Antikvariát Olomouc, studentský klub Vertigo, půjčovna a opravna kol Bajkazyl či secesní prostor Vily Primavesi.

A vstupné? Kdo nestihl do 27. listopadu akreditaci přes internet, si může festivalovou vstupenku zakoupit přímo na místě konání.

Přehlídka filmové animace a současného umění je nejstarším a nejprogresivnějším festivalem věnujícím se fenoménu animace v České republice. PAF přesáhl středoevropský prostor, v dnešní době úspěšně expanduje na mnoho míst Evropy a unikátní pozici si také získal v prostředí amerického New Yorku, kde letos proběhl třetí ročník PAF New York v kulturním centru Pioneer Works v Brooklynu.

Zobrazeno 1739 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. prosinec 2016 14:58
Nicol Ptáčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste