Vytisknout tuto stránku
st., 4. prosinec 2019 10:39

Knihy patří mezi nejpopulárnější dárky

Scrapbook Scrapbook Zdroj: Pinterest.com
 Olomouc – Z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK vyplývá, že až tři čtvrtina Čechů plánuje darovat svým blízkým k Vánocům knihu. Nemusí to být však obyčejné knihy, do trendu se dostávají i knihy interaktivní a scrapbooky.

Důvodů, proč koupit k Vánocům právě knihu je více, hlavním z nich jsou ale ceny a tradice. „Knihy jsou stále cenově přijatelné. Druhým důvodem je tradice. Knihy se dávaly k Vánocům před sto lety a dávají se pořád,“ míní Jan Kanzelsberger, ředitel stejnojmenné sítě knihkupectví. Zároveň si, ale podle pedagoga v oboru knižní kultury Petra Voita z Univerzity Karlovy usnadníte práci. „Navštívíte jeden jediný obchod a pořídíte tam dárky pro celou rodinu. Je to jednodušší než brouzdat pěti patry nákupního centra,“ uvedl Voit.

Do povědomí mladých čtenářů se dostávají interaktivní knihy, které jsou něco mezi obyčejnou knihou a počítačovými hrami. Děti se pomocí různých kvízů mohou něco dozvědět o lidském těle, farmě zvířat nebo si zazpívat oblíbenou písničku. Cena interaktivních knih se pohybuje okolo 1 300 korun. Žhavou novinkou na trhu jsou takzvané scapbooky, které jsou teď jednou z nejpraktikovanějších hobby technik. Největší fanoušci mohou navštívit i kurz scapbookingu nebo se podívat na online návody na internetu. Scrapbooky jsou podstatně levnější než interaktivní knihy, jejich ceny se pohubují okolo 150-300 korun. Obecně si lidé nejvíce žádají romantický či cestovatelský žánr.

Více informací o prodeji a průzkumu knih najdete na stránkách ČT24. https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2994725-nejpopularnejsim-darkem-jsou-knihy-ukazuje-pruzkum-letos-tahnou-ty-interaktivni-nebo

Zobrazeno 1018 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. prosinec 2019 11:57
Dominika Veselková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste