Vytisknout tuto stránku
pá., 19. březen 2021 19:00

Začala koniklecová sezóna v Brně. Zažijí ji ale další generace?

Zasněžený koniklec velkokvětý Zasněžený koniklec velkokvětý Zdroj: Anna Weidenhöferová
Brno - Na Kamenném vrchu v městské části Nový Lískovec se louka zase jednou zbarvila dofialova. První květy vzácných konikleců velkokvětých se tu objevují už od začátku března a tato unikátní podívaná potrvá ještě zhruba měsíc. Brněnské území tohoto celoevropsky chráněného druhu je pravděpodobně z hlediska rozlohy největší lokalitou na světě.

Smutným faktem ovšem je, že konikleců na tradičních místech ubývá. Největší hrozbou je pro ně nadměrný sešlap porostu. Návštěvníci jsou už při vstupu na cedulích žádáni o to, aby se v rezervaci pohybovali jen po vyznačených pěšinách. Přesto se rok co rok staré cesty rozšiřují a objevují se nové, takže nepošlapaných úseků na louce je stále méně. V rámci ochrany této významné lokality je městskou vyhláškou zakázán také vstup psů, kteří mohou rostliny poničit.

Vilém Jurek z organizace Rezekvítek, která se o koniklecovou louku už desítky let stará, k tomu uvádí neradostnou prognózu: „Už teď můžeme říct, že koniklece jsou ve vážném ohrožení. Pokud se situace nezmění, tak se může stát, že o ně za pár let přijdeme.“

Letos se navíc počet návštěvníků vzhledem k aktuálním pandemickým opatřením rapidně zvýšil. Denně přes louku projdou stovky lidí a situace už je neúnosná. „Zvýšená koncentrace lidí si bohužel vybírá svou daň v podobě zničených cest a poškozených konikleců. Mnohým lidem chybí pokora a ohleduplnost. Dokážou pro jednu fotku pošlapat desítky konikleců, které následně hynou.“ uvedla Tereza Žižková z organizace Rezekvítek.

Na boj proti neukázněným návštěvníkům jsou letos opět po několika letech povoláni dobrovolníci, kteří vykovávají v Rezekvítku odbornou praxi. Tyto hlídky budou pravidelně procházet celou lokalitu a budou napojeny na městskou policii. V případě závažného porušování pravidel budou viníky rovnou předávat do rukou strážníků.

Aby se informace o potřebě ochrany této významné lokality dostaly do širšího povědomí, organizuje Rezekvítek každý rok na přelomu jara a léta akci Den koniklecové louky. Dobrovolníci tu mohou přiložit ruku k dílu a pomoci při ochraně jedinečné koniklecové louky. Akce se uskuteční i v letošním roce, a to 26. června.

Přírodní rezervace kamenný vrh byla vyhlášena chráněným územím již v roce 1978. Přestože v 80. letech minulého století málem zanikla, díky skupině nadšenců existuje dodnes. Část rezervace je vyhlášena jako evropsky významná lokalita soustavy Natura 2000.

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 870 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. březen 2021 16:41
Anna Weidenhöferová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste