Vytisknout tuto stránku
út., 23. březen 2021 09:12

Norské drama až do poslední rány. Johannes Thingnes Boe setřásl Laegreida a zůstává biatlonovým králem.

Johannes Thingnes Bö potřetí získal velký křišťálový glóbus. Johannes Thingnes Bö potřetí získal velký křišťálový glóbus. Zdroj: https://www.facebook.com/biathlonworld1/photos/pcb.3792840144096660/3792818850765456/
V neděli skončila ve švédském Östresundu biatlonová sezóna. Zatímco v ženské kategorii bylo o držitelce velkého křišťálového glóbu rozhodnuto už minulý týden, na mužského vítěze jsme museli čekat až do posledního výstřelu. Ve větrné loterii nakonec lépe obstál zkušenější z Norů Johannes Thingnes Boe a třetí místo v závodu s hromadným startem mu stačilo k tomu, aby potřetí v řadě získal velký křišťálový glóbus.

Drama, které by před sezónou čekal málokdo. Po odchodu Matrina Fourcada to vypadalo, že Johannes Thingnes Boe nebude mít ve světovém poháru konkurenci. Hned v prvním závodu nové sezóny však zazářil jeho krajan, teprve 24letý, Strula Holm Laegreid. Souboj mezi těmito dvěma Nory trval až do poslední střelby. Před posledním závodem s hromadným startem měl totiž Johannes Thingnes Boe na Laegreida náskok pohuhé čtyři body a karty se rozdávaly především na střelnici.

 Závod ve velice obtížných větrných podmínkách začal lépe pro mladšího z Norů, Laegreid po první střelbě v leže na rozdíl od Johannese nemusel na trestné kolo a dostal se do výhodnější pozice. Po druhé střelbě museli oba na jedno trestné kolo, takže jejich odstup byl téměř stejný. Při první střelbě ve stoje Johannes využil krajanovo zaváhání a rázem byl on blíže k celkovému vítězství. Vše se tedy rozhodovalo až na poslední položce, kde se ukázaly zkušenosti Johannese Boe, který minul pouze jednou a na třetím místě mířil za ziskem velkého křišťálového glóbu. Laegreid skončil v závodu s hromadným startem na 8. místě. Při své debutové sezoně ve světovém poháru obsadil druhé místo a stal se nejlepším závodníkem do 25 let. K tomu získal ještě dva malé glóby za vytrvalostní závod a za stíhací závod. Závod s hromadným startem vyhrál Francouz Simon Desthieux před Rusem Latypovem. Malý křišťálový globus za tuto disciplínu získal Tarjei Boe. Nejlepší český závodník Michal Krčmář po šesti omylech na střelnici skončil na 24. místě a v celkovém hodnocení světového poháru pak na 23. místě.

V ženské kategorii bylo o vítězce světového poháru rozhodnuto už minulý týden v Novém Městě na Moravě, stala se jí Norka Tiril Eckhofová, která však pozici světové jedničky potvrdila i na finálovém podniku ve Švédsku. Nejlepší z Češek byla v celkovém hodnocení na 11. místě Markéta Davidová. 

Zobrazeno 878 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. březen 2021 09:07
Adéla Mlčochová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste