Vytisknout tuto stránku
po., 30. listopad 2020 18:14

Veterán Moravec nejlepší z Čechů. V Kontiolahti odstartovala biatlonová sezóna.

Ondřej Moravec Ondřej Moravec Zdroj: https://www.biatlon.cz/photogallery/sp-kontiolahti-2020-21-sprint-muzu/
Chyběli diváci i velká jména světového biatlonu, která jsme v minulých letech viděli opanovat závody Světového poháru. V takovém duchu začala ve finském Kontiolahti minulý víkend nová biatlonová sezóna.

Světový pohár začal netradičně vytrvalostním závodem, na rozdíl od předchozích sezón, kdy úvod patřil smíšeným štafetám. Jako první se představili muži v 20kilometrovém závodě se čtyřmi střeleckými zastávkami. Ve startovní listině po dlouhých 12 letech chybělo jméno fenomenálního Martina Fourcada. Francouz se na konci minulé sezóny rozhodl ukončit kariéru. Kdo na startu nechyběl byl vítěz loňského ročníku Světového poháru Nor Johannes Thingnes Boe, který je i letos jedním z největších favoritů. Nečekaným vítězem se stal teprve 23letý Nor Sturla Holm Laegreid. Na druhém místě skončil právě Johannes Thingnes Boe a na třetím místě německý závodník Erik Lesser .Česká republika měla v tomto závodě pětinásobné zastoupení včetně nejstaršího a nejzkušenějšího Ondřeje Moravce. Češi potvrdili pečlivou letní střeleckou přípravu a na střelnici podali velmi kvalitní výkony. Moravec, především díky bezchybné střelbě, skončil na 5. místě. Michal Krčmář s jedinou chybou na střelnici obsadil 11. příčku.

I ženský biatlon přišel po loňské sezóně o jednu z největších hvězd a právě o domácí reprezentantku Kaisu Mäkäräinenovou. Favoritkou 15kilometrového závodu byla loňská vítězka Světového poháru Italka Dorothea Wiererová, která svoji roli potvrdila a závod o osm desetin vyhrála. Na druhém místě skončila Němka Dennise Hermanová a na třetím místě švédská závodnice Johanna Skottheimová. Podobně jako v mužské kategorii měla Česká republika ve startovní listině pět žen v čele s největší nadějí Markétou Davidovou. Češky však na úspěch mužů nenavázaly a právě chyby na střelnici je stály dobré umístění. Po třech omylech na střelnici skončila na 21. místě nejlepší z Češek Markéta Davidová.

V neděli byly na programu závody sprintů. Mezi muži suverénně zvítězil Nor Johannes Thingnes Boe před švédskými závodníky Martinem Ponsiluomu a Sebastianem Samuelssonem a ujal se vedení ve Světovém poháru. Čeští biatlonisté podobně jako předchozí den předvedli velice kvalitní střelbu. Bezchybný výkon dostal Ondřeje Moravce opět do elitní desítky. Bezchybný na střelnici byl i Michal Krčmář, který skončil na 16. místě. Z žen pak byla nejlepší Švédka Hanna Obergová, na druhém a třetím místě skončily norské závodnice Marte Röiselandová a Karoline Knottenová. Českým biatlonistkám se ani v neděli střelecky nedařilo a po 3 chybách obsadila nejlepší Češka Markéta Davidová 37. místo.

Světový pohár kvůli pandemii Covidu-19 začal bez diváků. I když Finové ještě před startem měli v plánu do areálu pustit 4500 lidí, po doporučení od hygieny se ale rozhodli závod uskutečnit bez fanoušků. Biatlonisté ve Finsku zůstávají, protože již ve čtvrtek zde začíná druhé kolo Světového poháru.

Zobrazeno 870 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad 2020 22:05
Adéla Mlčochová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste