Vytisknout tuto stránku
pá., 27. listopad 2015 13:15

Valašsko se stane centrem mikulášského reje

Valašské Klobouky – Folklor, lidová řemesla, tradiční valašská jídla, slivovice nebo čertovské družiny. Na to vše láká návštěvníky letošní Valašský mikulášský jarmek, který se uskuteční o víkendu od 4. do 6. prosince ve Valašských Kloboukách.

Akci zahájí páteční slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Hlavní program připadá na sobotu. Kromě vystoupení folklórních souborů, lidového řemeslného trhu, jarmekových dílen a výstav bude jeho součástí ukázka starodávných tradic i ochutnávka valašské kuchyně, včetně zabíjačky na náměstí, vše za zvuků cimbálové muziky.

„Program Valašského mikulášského jarmeku je skutečně zase o něco pestřejší a přináší opět několik novinek a lákavých pozvánek. Co se ale na jarmeku v žádném případě nemění, je mikulášská nadílka a s ní i neodmyslitelné dovádění čertů, jejichž typické řinčení a zvonění bychom mohli označit za jarmekovou znělku,“ poznamenal za organizátory Petr Odehnal. „Ke skutečným klenotům jarmekového trhu patří ukázky strouhání světidel, lámání lnu, drhnutí peří, pletení slaměných ošatek, tkaní na stavu nebo pečení vánočních oplatků a pánů z kynutého těsta,“ uvedla další z pořadatelů Radka Brtišová. 

Dění jarmeku se bude odehrávat na náměstí, v místním kulturním domu Klobučan, v dřevěnicích lemujících městské centrum, v muzeu nebo v prostorách gymnázia. Nádvoří podnikatelského centra bude patřit stánkům regionálních producentů, kteří pro své výrobky získali certifikát Pravé valašské. 

Valašský mikulášský jarmek je kulturní akce, která se koná ve Valašských Kloboukách vždy o nejbližším víkendu k svátku svatého Mikuláše. Historie jarmeku sahá do 90. let minulého století. Tehdy Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka už několik let oživovala mikulášskou tradici a valašské sdružení Dúbrava usilovalo o obnovu tradičních sladkých trhů. Valašský mikulášský jarmek vznikl spojením těchto dvou aktivit. Každoročně přivítá tisíce návštěvníků. V roce 2003 zvítězil v anketě O nejvýznamnější počin v oboru za rok 2002 v kategorii Společenské a kulturní akce.

Zobrazeno 2026 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:44
Sára Matůšová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste