po., 22. duben 2024 18:38

Sto let staré snímky z Jesenicka ožijí ve 3D. AFO uvede debut mladého filmaře

Plakát k filmu Historické Jesenicko ve 3D Plakát k filmu Historické Jesenicko ve 3D Zdroj: foto: Rudy Klein, grafika: Miroslav Tomka
Začínající dokumentarista Miroslav Tomka představí 24. dubna svůj půlhodinový film v olomouckém Kině Metropol v rámci mezinárodního festivalu AFO. Snímek je založený na fotografiích z přelomu 19. a 20. století, kterým se během lockdownu v roce 2021 začal věnovat historik Vlastivědného muzea Jesenicko, Jan Petrásek. Autor filmu fotky zrestauroval a po více než sto letech tak možná dovršil záměr záhadného umělce, Rudyho Kleina, ukázat jesenický region ve 3D.

Bakalářská práce, kterou začínající dokumentarista vypracoval, aby završil tříleté studium oboru Multimediálních technik na Slezské univerzitě v Opavě, nakonec přerostla v první "velkou premiéru". Ta proběhne v rámci 59. ročníku festivalu AFO (Academia Film Olomouc). Druhý festivalový den, 24. dubna, mohou akreditovaní návštěvníci zavítat do Kina Metropol, kde proběhne první promítání filmu na festivalové půdě. Historické Jesenicko ve 3D, jak se film oficiálně jmenuje, se na stejném festivalu objeví ještě jednou – v pátek 26.4 od 10:30. V obou termínech jsou 3D brýle v omezeném počtu k vypůjčení na místě. Snímek je nominován v kategorii Česko-slovenská soutěž.

Námět na film vznikl během druhého lockdownu v roce 2021, kdy Jan Petrásek, historik z Vlastivědného muzea Jesenicko, blíže prozkoumával celkem 85 fotografií z let 1897 až 1907, které byly součástí archivu muzea. „Po analýze se zjistilo, že se jedná o 3D fotografie. Celý proces obnášel několik částí. Nejprve jsme museli fotografie naskenovat, dva měsíce ručně retušovat, potom jsme je nabarvili a udělala se tzv. adjustace, která upraví snímky do trojrozměrného zobrazení pomocí speciálního programu. Důležitým kritériem u 3D zobrazení je, aby byl snímek přirozený pro lidské oko,“ uvedl pro Pres UPmedia režisér filmu, Miroslav Tomka.

Fotografie zachycují běžný život na německy mluvícím venkově Jesenicka. V letech 1897 až 1907 je nafotil umělec Rudy Klein (vl. jménem Rudolf Julius Klein), o kterém toho i samotní autoři příliš nevědí. Podle jména se dá odhadovat pouze německý původ. Na Severní Moravě byl ale pravděpodobně jediným uživatelem stereo-aparátu. Ten disponuje dvěma objektivy, které simulují pár lidských očí. V Evropě byl na přelomu 19. a 20. století tento druh aparátu poměrně běžný. V dané lokalitě však nikoliv. Příběh snímku vystavěl historik Jan Petrásek, zároveň scénárista dokumentu, na vzpomínání fiktivního přítele autora fotografií, Rudyho Kleina. Jedná se pouze o prostředek, který dává těmto fotografiím narativ. Svůj hlas této fiktivní postavě zapůjčil herec Tomáš Jirman. Obsah jeho promluv je ale opřen o historické reálie. Kromě scénáristy Jana Petráska na filmu spolupracoval i jeho jmenovec Martin Petrásek. Ten se ujal role produkce a jakožto vedoucí oboru Multimediálních technik na Slezské univerzitě i role vedoucího bakalářské práce. Jeho pedagogický kolega z univerzity, Jaroslav Menšík, zase zabezpečil pro film jeho zvukovou stránku.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů AFO pořádá Univerzita Palackého v Olomouci již od roku 1966. Letos proběhne od 23. do 28. dubna. Nabídne nejen zahraniční a domácí filmy, ale také přednášky a panelové diskuse. V covidových letech 2020 a 2021 se festival těšil nejvyšší návštěvnosti, kdy přesáhl počet deseti tisíc akreditovaných návštěvníků. Jedna studentská a tři odborné poroty letos udělí šest cen. O poslední rozhodnou sami diváci. Součástí festivalu je i doprovodný hudební program s názvem Music is Science, pro který je však nutná samostatná zpoplatněná akreditace. Představí se např. norské popové duo Smerz, slovenská alternativní dvojice Berlin Manson nebo česko-vietnamský rapper Anki.

Zobrazeno 142 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2024 19:22

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste