×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1546
út., 9. prosinec 2014 22:44

8. ročník mezinárodní pěvecké soutěže Stonavská Barborka vypukne tento týden

Dalo by se říct, že mezinárodní pěvecká soutěž Stonavská Barborka pořádaná v hornické obci Stonava v Moravskoslezském kraji je již tradicí. Vše vypuklo 10. prosince, kdy se sjela hudební uskupení z České republiky, Slovenska, Polska a nejbližších koutů Evropy. Soutěž, jejíž vyvrcholení bude v podobě přímého přenosu na TV Noe, potrvá až do neděle.

 

Tento festival rok od roku zvedá svou prestiž, čemuž napovídá i letošní složení poroty. Za „porotcovský“ stůl usedne například Elena Šarayová známá jako první slovenská profesionální dirigentka, Eva Dřizgová-Jirušová, česká operní pěvkyně či Henryka Najuszewska-Stańczyk, významná interpretka soudobé hudby a profesorka sólového zpěvu Ostravské univerzity. Pozvání přijali také muzikanti ze zahraničí, operní pěvkyně Uta Priew a finský barytonista Turkka Manninen.

„Tento rok přijelo přibližně 160 soutěžících, včetně korepetitorů a hudebních doprovodů. Těší nás, že letošní ročník probíhá bez problémů, které obvykle tyto soutěže provázejí.“ tvrdí Petr Špalek, jeden z hlavních organizátorů soutěže. „V pátek nás čeká ještě koncert vítězů a v neděli vystoupí v přímém přenosu TV Noe pár vybraných ansámblů, jejichž čísla byla něčím ojedinělá a divácky zajímavá.“

Každé soutěžní uskupení má možnost získat finanční ocenění a spoustu speciálních cen poroty. „Myslím, že letošní ceny pro výherce jsou hodnotné, ale abychom přilákali soutěžící a vytvořili větší konkurenci, tak by měly být samozřejmě ještě vyšší. Chceme se vyrovnat světovým standardům.“ dodává Špalek. Mezi významná ocenění patří Cena Stonavské Barborky a Cena Českého rozhlasu, kdy vítěz obdrží nahrávací frekvence ve studiu.

Vítězi soutěže o cenu Velké Stonavské Barborky se pro letošní ročník stalo Dívčí vokální sexteto z Karviné. „Naše umělecká vedoucí vždycky říká, že sólista může být kdokoli, ale komořinu mohou dělat jen vyvolení. Má pravdu. V sextetu je nás šest ženských a domluva opravdu není lehká, umíte si to představit,“ směje se Dominika Škrabalová, sopranistka vítězného uskupení. „Ale teď vážně, je neskutečné, jaký lesk Stonavská Barborka během těch let získala. Opravdu by nebylo možné, kdyby lidi přijížděli jen soutěžit a ne se vzájemně obohatit.“

Stonavská Barborka vznikla na podporu malých vokálních a vokálně-instrumentálních souborů v oblasti klasické a lidové hudby. Soutěží se v kategoriích základních, středních a vysokých uměleckých škol. Od loňského roku mají možnost účastnit se soutěže také uskupení, která se komorní hudbě věnují čistě amatérsky. Druhým rokem dostávají příležitost také začínající skladatelé a uskupení vokálně-instrumentální. „Tato setkání nabízí účastníkům unikátní příležitost představit se na mezinárodní úrovni, předvést svůj výkon, srovnat jej s ostatními účastníky a získat nové kontakty, cenné informace a zkušenosti, a díky odborné mezinárodní porotě rovněž kvalifikovanou zpětnou vazbu,“ doplňuje ředitel festivalu Josef Melnár.

 

Zdroj fotografie: Busan International Choral Festival

Zobrazeno 1334 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 13:25

Pro psaní komentářů se přihlaste