ne., 6. duben 2014 17:25

Academia film Olomouc zahájí svůj 49. ročník

Do Olomouce se po roce vrací už 49. ročník festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc. AFO je jedním z nejvýznamnějších evropských festivalů v dané oblasti a snaží se divákům představit vědu atraktivním způsobem. Každý rok se do soutěží olomouckého festivalu přihlašují stovky dokumentárních filmů či televizních pořadů. Pravidelně své filmy přihlašují také světoznámé televizní stanice jako BBC, Discovery Channel nebo National Geographic. Kromě soutěžních snímků, které si konkurují hned v několika kategoriích, pro diváky organizátoři připravili bohatý doprovodný program.

V letošním roce do Olomouce opět dorazí světové špičky z vědecké oblasti. Nejvýznamnějším hostem tohoto ročníku je světově uznávaný fyzik a profesor arizonské univerzity Lawrence M. Krauss. „Přednáška Lawrence M. Krausse pro nás byla naprostou prioritou! I právě díky němu značka AFO nabírá na síle a dokazuje, že skutečně může přitáhnout geniální mozky a popularizátory z celého světa,“ řekl Jakub Ráliš, dramaturg festivalu. Krauss napsal přes tři sta vědeckých prací a mnoho popularizačních knih. Dalším významným hostem festivalu bude Derek Muller – australský moderátor, filmař a hlavně velký popularizátor vědy. Jeho kanál Veritaserum na serveru YouTube má více než milion odběratelů, kteří sledují zajímavé experimenty, jimiž Muller boří nepravdivé mýty o vědě.

Vedle zvučných zahraničních jmen na festival zamíří i vědecké kapacity z České republiky. Návštěvníci se mohou těšit na přednášku předního popularizátora astrofyziky a astronomie Petra Kulhánka, fyzika Jiřího Chýly nebo geofyzika Günthera Kletetschky, který do Olomouce přiveze úlomky čeljabinského meteoritu.

Na festivalu autoři filmů soutěží hned ve třech kategoriích: v Mezinárodní soutěži, v České soutěži a v Soutěži krátkých filmů. „Přihlášené snímky jsou tematicky velmi různorodé. Od sociálně laděných dokumentů, které se zabývají přistěhovalectvím a porušováním lidských práv, přes hraniční dokumenty o globálním oteplování, až po tzv. hard science dokumenty,“ vysvětlila hlavní dramaturgyně festivalu Jana Jedličková.

Festival Academia film Olomouc začíná v úterý 15. dubna dopoledne poslední projekce proběhnou v neděli večer.

Zobrazeno 1843 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste