út., 24. březen 2015 19:04

Adam Žampa odstartoval slalom mezi paragrafy

Starý Smokovec – Nejlepší mužský sjezdař na Slovensku Adam Žampa se rozhodl již nepodvolovat vůli Slovenské lyžařské asociace (SLA) a hodlá změnit svou národní příslušnost.

Do slovenských médií se dostala tato zpráva poté, co své stanovisko Žampa oznámil na svém facebookovém profilu. Přiložil také přepis oficiální žádosti, kterou jeho jménem poslali SLA jeho rodiče. „Na Slovensku sa dá dostať na istú úroveň v športe, ale bohužiaľ, moji známi, rodinný priatelia a hlavne rodičia to nemôžu ťahať večne (najmä finančne). Ja sa chcem osobne posúvať v mojej kariére vyššie a bohužiaľ na Slovensku to nejde,“ začíná závodník odůvodňovat své rozhodnutí. Pokračuje výtkami vůči SLA, konkrétně Úseku alpských disciplín (ÚAD), které jsou mířeny zvláště na financování sjezdového lyžování a výchovu budoucích nadějí. Zvláště pak kritizuje prezidenta ÚAD Marina Mersicha.

Překvapivé je také odhalení Adama Žampy, že z odměn za úspěšnou olympiádu v Soči a letošní mistrovství světa v Beaver Creeku neviděl on ani jeho bratr Andreas ani euro. (Adam dosáhl na hrách v Soči na skvělé umístění v alpské kombinaci (5. místo) a slalomu (6. místo), pozn. red.). Mersich uvádí, že co se peněz týče, SLA není kompetentní orgán k jejich přerozdělování. Tím je podle něj Slovenský olympijský výbor. Vedení SLA se ale brání a říká, že prizemoney z mistrovství světa 2015 asociace dostane přibližně až za dva roky.

Mersich také odmítá tvrzení, že SLA bratry Žampovce nepodporuje během přípravy. „Pán Žampa by mal jednoznačne uviesť, koľko na prípravu jeho synov prispieva štát - cez armádne stredisko Dukla Banská Bystrica či cez Slovenský olympijský výbor - a do akej miery aj súkromní sponzori. (…) Nie je pravda, že Žampovci dostali v roku 2014 na prípravu od nášho zväzu nula eur. Pridelených bolo 11 tisíc, z toho 6 tisíc nemohli čerpať pre nepodpísanú zmluvu,“ ohradil se funkcionář proti nařčení.

Slovenský lyžař a jeho rodina uvádí, že roční výdaje na jeho a bratrovo profesionální závodění dosahují až 400 tisíc eur. V tom jsou započteny výdaje na trenéra, asistenta trenéra, fyzioterapeuta a servis.

Adam Žampa už komunikuje s ruskou federací a ta je jeho příchodu velmi otevřená. Sám závodník vidí jen tři řešení. Zaprvé, přesun do fungujícího týmu pod ruskou federaci. Zadruhé, vystavění národního týmu jako celku s podporou státu a dlouhodobou strategií, jehož by byli oba Žampovci členy. Zatřetí, kompromis, ke kterému je nejvíce nakloněný. Šlo by o spolupráci slovenské a ruské lyžařské federace na finanční a profesní úrovni v poměru 1:1 s tím, že Adam i jeho bratr Andreas by zůstali příslušníky slovenského státu.

Na Facebooku pak Adam Žampa sklízí drtivě pozitivní ohlasy i přes onen fakt reprezentace cizí země. (tos)

 foto: http://img.sport.sk/stories/2005/article/adam_zampa_slalom_soci_reuters.JPG

Zobrazeno 1869 krát
Naposledy upraveno: so., 4. duben 2015 14:38
Pro psaní komentářů se přihlaste