so., 28. březen 2015 17:14

Americký konvoj překročil českou hranici

 Praha – Hlavní událostí, jež v posledních dnech polarizuje českou společnost, je cesta Amerického konvoje, který v rámci takzvané Dragounské jízdy (Dragoon Ride) projel Českou republikou. Jednotky americké armády, vracející se ze cvičení v Pobaltí, měli k české hranici dorazit okolo nedělního poledne.

Podle dostupných informací měli američtí vojáci dorazit k hranici v Bohumíně v 10:30, v Náchodě a Harrachově až v 11:15. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Celkem projelo Českem přibližně 500 vojáků a 115 vozidel tvořených z velké části transportéry Stryker a terénními auty Humvee. Tato jízda má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům, kteří se cítí ohroženi situací na Ukrajině. 

Konvoje doprovázela vozidla české Vojenské policie. Armáda počítala také s možnými protesty proti konvoji a připravila proto i náhradní trasy přesunu. „Kolony budou rozděleny do tří proudů vojenských vozidel, které vyrazí na stanovenou trasu přesunu vždy zhruba v půlhodinových až hodinových odstupech tak, aby co nejméně zatížily ostatní dopravu," uvedl před přejezdem Medek.

Nocleh poskytnou části konvoje jedoucího z Bohumína Vyškovská kasárna, kam měli vojáci dorazit okolo 15:00. Vojáci jedoucí z Náchoda měli dorazit do Pardubic kolem 14:15. Kolona z Harrachova pak přijela do libereckých kasáren po 12:30. Na každém z těchto míst si mohli případní zájemci přijít prohlédnout vojenskou techniku zblízka.

V pondělí se začaly jednotlivé kolony přesouvat do Prahy, kde se nakonec spojily v Ruzyňských kasárnách. Do Ruzyně by měly dle plánu začít přijíždět jednotlivé proudy vojenských vozidel po 11:00," uvedl Medek. I zde si mohli zájemci prohlédnout techniku, a to v úterý od 10:00 do 18:00. Delegace amerických vojáků tentýž den navštívila památník amerického osvobození po druhé světové válce. 

Z Prahy Američané vyjížděli po půl šesté ráno ve třech kolonách s hodinovým odstupem směrem k hraničnímu přechodu v Rozvadově. 

Příznivci i odpůrci konvoje svolali v Praze demonstrace. Václavské náměstí obsadili odpůrci průjezdu konvoje Českem. Příznivci konvoje a NATO přišli manifestovat zase na náměstí Míru. Ti se chystali „dragouny“ vítat na hranicích i podél trasy.       

Zdroj: ČTK

Foto: ČTK

 

Zobrazeno 1329 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. duben 2015 01:01
Pro psaní komentářů se přihlaste