út., 26. listopad 2013 23:23

Arcidiecézní muzeum pořádalo přednášku o černých dírách

Zajímavou přednášku z oblasti astrofyziky s názvem Tajemství černých děr dnes přednesl profesor ČVUT Petr Kulhánek, který také spolupracuje s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Setkání široké veřejnosti se konalo za podpory Arcidiecézního muzea v Olomouci, Vysokoškolského katolického hnutí a Moravsko-slezské křesťanské akademie jako součást pravidelných přednášek.

Téma přednášky přitáhlo do sálu Mozartea Arcidiecézního muzea velký počet posluchačů, kteří projevili o problematiku černých děr skutečný zájem, což potvrdilo množství dotazů ke konci setkání. Profesor provedl veřejnost tématem opravdu důkladně - od toho, jak černé díry vznikají, jak se chovají, až po konkrétní ukázky s fotografiemi a podrobným výkladem k nim s odkazy na probranou teorii. Jak napovídá jeho odbornost, Kulhánek dokonale rozuměl tomu, o čem přednášel, a dokázal odpověď na jakýkoli dotaz z řad publika, které se sešlo v hojném počtu. Jeho složení přitom bylo opravdu rozmanité.

Kulhánek je odborník v oboru matematické a aplikované fyziky, astrofyziky a je aktivním členem mnoha významných vědeckých institucí, také se zapojuje do dění na českých univerzitách a mezinárodních konferencích.

Zobrazeno 1858 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste