čt., 28. říjen 2021 20:21

Barcelona vyhodila trenéra Koemana. Jeho nástupcem bude Xavi.

Xavi ještě jako trenér Al-Sadd Xavi ještě jako trenér Al-Sadd Zdroj: https://al-saddclub.com/
Po prohře s nováčkem z Vallecana už došla vedení katalánského klubu trpělivost. Ronald Koeman tak ve své funkci končí už po roce a dvou měsících. Náhradou bude barcelonská legenda Xavi, který doteď vedl katarský klub Al-Sadd.

Barceloně se letos v lize nedaří. Po 10 odehraných zápasech jsou až devátí se ziskem 15 bodů. Dobrou bilanci nemají ani v Lize mistrů, kde ze tří utkání vyhráli pouze jednou a mají hrozivé skóre 1:6. Přitom začátek nebyl tak špatný. Barcelona v prvním utkání porazila aktuálně čtvrtý Real Sociedad, remizovala v Bilbau a porazila doma Getafe. Zlomové utkání přišlo s Bayernem. Bavorský klub ho zvládl poměrem 3:0 a nastavil Kataláncům zrcadlo. Ti poté začali ztrácet body i s lehčími soupeři. Navíc prohráli oba duely se svými největšími rivaly z Madridu – Realem a Atléticem.

Že by sezóna mohla mít takovýto průběh už lehce naznačovalo dění v klubu během léta. Barcelona se totiž ocitla v dluzích. Odejít proto musel Messi a nezbylo tolik peněz na zvučné posily. Kapitán Pique si dokonce nechal zkrouhnout plat na symbolické minimum. Finanční situaci momentálně nepomáhá ani odvolání trenéra, který měl smlouvu až do konce sezóny. Klub mu tak bude muset zbývající část doplatit.

Zatím nepovedenou sezónu by měl zachránit Xavi. Do barcelonské akademie La Masia přicházel ve svých 11 letech a v klubu vydržel neuvěřitelných 24 let. Za áčko odehrál 505 zápasů a vstřelil 58 branek. S katalánským klubem vyhrál osmkrát španělskou ligu a čtyřikrát Ligu mistrů. Fanoušci proto byli v roce 2015 velmi smutní, když tento hráč tým opouštěl a vydal se do fotbalově exotického Kataru. V Al-Sadd v roce 2019 ukončil aktivní kariéru a mužstvo převzal jakožto trenér.

Po dvou letech bude ale čelit daleko větší trenérské výzvě. Barcelona je známá v celém fotbalovém světě a má příznivce na všech kontinentech. Především to není žádný provinční klub, ale čekají se od ní dobré výsledky a trofeje. A výsledky vzhledem k postavení v tabulce, by měly přijít hned. Mužstvo je ovšem psychicky na dně. Četná je také marodka. Chybí mladíčci Pedri a Fati, k tomu středopolař De Jong. Věčně zraněný je také Dembele.

Xaviho hlavní výhodou bude, že se vrací do známého prostředí. Bud mít podporu od vedení týmu a také fanoušků, kteří byli v posledních dnech nespokojeni a dávali to najevo.

Klub zatím převzal Sergi Burjuan, který doposud trénoval béčko. Vedení Barcelony totiž ještě musí doladit detaily smlouvy a kompenzace Al-Sadd za předčasné ukončení smlouvy. Vše by mělo být dokončené v rámci několika dnů a pak už bude moci Xavi v klidu zasednout na lavičku

Barcelonská legenda by jistě chtěla napodobit Zinediné Zidaneho. Ten přišel do Realu Madrid jako ikona klubu s minimem trenérských zkušeností a podařilo se mu přepsat historii. S Realem dokázal třikrát po sobě vyhrát v Lize mistrů. Taková to budoucnost by určitě lichotila i Xavimu. Ne vždy ale platí, že se skvělý hráč rovná skvělý trenér. Své o tom ví například v Juventusu. Andrea Pirlo vydržel na střídačce turínského týmu pouze jednu sezónu. Po osmi letech totiž italskou nejvyšší soutěž nevyhráli a skončili až čtvrtí.

Jaká bude Xaviho cesta ukáže až čas.

Zobrazeno 679 krát
Naposledy upraveno: ne., 31. říjen 2021 17:45
Pro psaní komentářů se přihlaste