po., 6. leden 2014 21:39

Biblioboxy přichází do Olomouce

Pro všechny čtenáře, kteří nestíhají vracet knihy v otevírací době knihoven jsou určeny biblioboxy. Jedná se o zařízení, připomínající vzhledem bankomat, která umožňují čtenářům vracet knihy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A právě takové samoobslužné boxy si pořídila i Knihovna Univerzity Palackého.

,,Šlo především o zvýšení komfortu pro uživatele. Takto budou moci čtenáři knihy vrátit kdykoli a nemusí kvůli tomu chodit nahoru do prvního patra,‘‘ zdůvodnila pořízení biblioboxu nová ředitelka knihovny Helena Sedláčková. Bibliobox je pevně připevněn k zemi a má několik ochranných mechanismů. Zabraňují například vypáčení hlavních dveří, vhození drobných předmětů dovnitř a chrání knihy před vtečením tekutin dovnitř boxu. Knihy se vkládají do malých dvířek, za kterými jsou další, které znemožňují knihy z boxu vytáhnout. Uvnitř je vozík, do něhož se knihy postupně skládají. Dno je opatřeno elastickou podložkou a pružinovým mechanismem, což zabraňuje poničení knih při sestupu na dno vozíku.

Jeden bibliobox bude stát v průchodu Zbrojnice, stejný bude také u Teoretických ústavů lékařské fakulty. Knihy budou z biblioboxu odebírány dvakrát denně, přičemž kniha bude označena za vrácenou již druhý den. Box je určený pouze pro vracení knih, popřípadě časopisů, nikoli pro vracení CD. Nebude zde možné vracet ani knihy z Britského centra.

Co zatím biblioboxům chybí, je originální look. Boxy jsou momentálně olepeny pouze provizorními polepy, na ty pravé se teprve čeká. ,,Originální polepy je možné aplikovat až při 15 stupních Celsia,‘‘ vysvětlila ředitelka knihovny, proto si na výsledný outfit boxů čtenáři ještě počkají.

 

Zobrazeno 2087 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste