ne., 7. listopad 2021 23:34

BJK Cup: Napětí i kontroverze

Nástup finálových týmů. Nástup finálových týmů. Zdroj: Klára Jarošová
V pražské O2 aréně se v sobotu uskutečnilo finále tenisového turnaje Billie Jean King Cup, do nějž se probojovaly hráčky Ruské tenisové federace a Švýcarky, které o dva dny dříve vyřadily český tým. Finálové zápasy přinesly napínavou hru i nečekané změny v sestavách. Trofej nakonec vybojovaly Rusky.

Praha - V prvním sobotním zápase se utkala čtyřiadvacetiletá Ruska Daria Kasatkinová se stejně starou Jil Belen Teichmanovou. Ta si přes veškerou snahu nevedla dobře, třikrát po sobě ztratila své podání a soupeřku začala dohánět až za stavu 5-0. Teichmenové se podařilo získat 2 gemy, poté však Kasatkinová čistou hrou set ukončila. Druhý set začal vyrovnaně a až v sedmém gemu Ruska využila breakballu. Ten neobhájila, nicméně Teichmanová si ani v následujícím gemu neudržela podání. Tuto příležitost už si Kasatkinová nenechala ujít a dostala ruský tým do vedení vítězstvím 2-0 na sety.


Nečekaná výměna
Na umpiru se vystřídaly rozhodčí a těsně před začátkem druhého zápasu přišlo nečekané oznámení o tom, že jednička ruského týmu Anastasia Pavluchenková, kterou Bencicová letos už jednou porazila, nenastoupí z důvodu zranění. Místo ní Bencicovou čekala výzva v podobě Liudmily Samsonové, která už tuto sezónu Švýcarku dvakrát přemohla. Toto rozhodnutí vyvolalo mezi hráčkami, trenéry i diváky negativní ohlasy. „Bylo to ošklivé, ale věřím, že dobro nakonec zvítězí, my se vrátíme silnější a tuhle trofej získáme,“ nechala se slyšet Bencicová.


Samsonová hrála od počátku zápasu na maximální riziko a spoléhala na sílu a přesnost svého úderu. První set rozhodl až osmý gem, kdy Bencicová využila breakballu a vyhrála tak set 6-3. Do druhého setu nastoupily obě hráčky s plným nasazením, což potvrdil i desetiminutový první gem. Zatímco kvalita úderů Bencicové pomalu klesala, Ruska hrála stabilně. V šestém gemu získala breakball, který obhájila, a do konce setu udržela své podání. Výsledkem 6-3 srovnala stav na 1-1. Rozhodnout utkání tak musel až třetí set. V případě vítězství Samsonové by trofej připadla Ruské tenisové federaci, výhra Bencicové by znamenala následné odehrání rozhodující čtyřhry.


Závěrečný duel
Hned v prvním gemu třetího setu ztratila Bencicová podání, které ani přes vytrvalý boj a neutichající podporu diváků nedokázala do konce zápasu získat zpět. Ruska podala nadstandartní výkon, což dosvědčovalo i její podání o rychlosti až 190 km/h. Samsonová nechala švýcarskou soupeřku bez šance a vyhraným setem (6-4) vybojovala svému týmu vítěznou trofej.


Turnaj dříve známý jako Pohár federace či Fed Cup nese od loňska v názvu jméno legendární americké tenistky, bojovnice za sociální spravedlnost a rovnost pohlaví, Billie Jean Kingové. Ta ve svých 77 letech utkání sledovala z první řady tribuny a po turnaji pogratulovala vítězům i poraženým.

Zobrazeno 535 krát
Naposledy upraveno: po., 8. listopad 2021 15:35

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste