út., 9. prosinec 2014 17:19

Blansko navštíví ve čtvrtek Jan Němec

Blansko – Mladý spisovatel a básník z Brna navštívil již tento čtvrtek 11. prosince v devatenáct hodin Blansko, kde v divadle Kolárka pořádal autorské čtení ze svého románu Dějiny Světla. Za tento rozsáhlý román získal letošní Cenu Evropské unie, Cenu Česká kniha 2014 a je nominován na letošní ocenění Magnesia Litera a na Cenu Josefa Škvoreckého.

 

Jedná se o beletrizovaný životopis českého fotografa Františka Drtikola, který je zařazen k nejúspěšnějším českým klasikům fotografie aktu všech dob. Němec v díle nezvykle popisuje fotografův život od dětství až po stáří. „Název románu odkazuje k tomu, že světlo bylo ústředním symbolem Drtikolova života, provázelo ho nejdříve jako fotografa a posléze jako duchovního učitele,‘‘ přiblížil název románu spisovatel.

„Program autorského čtení Jana Němce není časově nijak přesně rozvrhnutý, ale určitě bude prostor i pro dotazy a na besedu s diváky. Pokud někdo přijde s knihou a s přáním podpisu, bude mu velice pravděpodobně vyhověno,“ podotkla za pořádající občanské sdružení Circulus Jolana Chalupová.

Jako spisovatel vstoupil do literatury svou první básnickou sbírkou, která nese název První život a byla vydána v roce 2007. Další jeho dílo se jmenuje Hra pro čtyři ruce vydána v roce 2009 jako sbírka povídek. Poslední dílo, které je nejvíce uznávané, pojmenoval Dějiny Světla. 

Jan Němec je také divadelní dramaturg na Janáčkově akademii múzických umění, pracuje jako redaktor časopisu a nakladatelství Host a pravidelně přispívá do týdeníku Respekt. Dále je dramaturgem literárního pořadu na ČT art U zavěšené knihy.

 

zdroj fotografie: www.swotee.cz

Zobrazeno 1645 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 00:13
Pro psaní komentářů se přihlaste