pá., 5. prosinec 2014 15:49

Blíží se florbalové mistrovství světa

První polovina prosince bude patřit 10. ročníků florbalového mistrovství světa, které bude tento rok pořádat Švédsko. Mezi favority turnaje tradičně patří domácí Švédové a Finové. Medailové ambice pak mají týmy Švýcarska a České republiky. Letošní šampionát začíná už tuto sobotu a bude výjimečný tím, že se poprvé odehraje podle nového systému

 

Nový herní systém mistrovství světa dává větší šance na úspěch papírově slabším týmům. Los letošního šampionátu se konal 25. února a rozhodl o rozdělení týmů do skupin. Světového šampionátu se zúčastní šestnáct celků. Každá skupina má čtyři účastníky. Právě ve složení skupin se projeví hlavní změna systému. Skupin A a B se zúčastní osm nejlepším světových týmů, jejichž nasazení určil světový žebříček. Všechny týmy ze skupin A a B mají šanci postoupit do čtvrtfinále. Týmy, které se umístí na prvních dvou místech, postupují do čtvrtfinále přímo. Celky na třetím a čtvrtém místě sehrají nadstavbová utkání, která rozhodnou o jejich dalším osudu. Nadstavbových utkání se zúčastní i první dva týmy ze skupin C a D, ve kterých najdeme týmy, které nepatří do světové špičky. Celky, které ve skupině C a D obsadí třetí a čtvrté místo, sehrají zápasy o třinácté až šestnácté místo.

Český národní tým odjíždí do Švýcarska napravit nezdar z posledního mistrovství světa, kde se umístil až na sedmém místě. V prvním utkání se Češi utkají s nevyzpytatelnými Nory, kteří před dvěma lety obsadili pátou příčku. Vítězství nad Nory by českému výběru velmi pomohlo do nejtěžšího utkání skupiny proti Švýcarsku. Češi a Švýcaři se ze vzájemných utkání znají více než dobře. Uvidíme, jestli se reprezentačnímu trenérovi Radimu Cepkovi podaří hráče ze země helvétského kříže překvapit. V posledním utkání skupiny se náš národní tým střetne s národním týmem Estonska.

Úvodní čtvrtfinálové zápasy se uskuteční 11. prosince, semifinále pak o dva dny později. Zápas o třetí místo a finálový zápas se odehrají 14. prosince. Český tým můžete podpořit buď u textových on-linů nebo u televizních obrazovek. Všechny zápasy české reprezentace můžete sledovat na ČT sport.

Nominace ČR:

Brankáři: Tomáš Kafka, Jan Barák

Obránci: Michal Podhráský, Marek Deutsch, Patrik Suchánek, Petr Heřmanský, Lukáš Veltšmíd, Jan Jelínek, Tomáš Sýkora

Útočníci: Jiří Curney, Milan Tomašík, Jan Natov, Tomáš Sladký, Martin Zozulák, Ondřej Mikeš, Patrik Dóža, Martin Tokoš, Tom Ondrušek, Milan Fridrich, Matěj Jendrišák

Foto: idnes.cz

Zobrazeno 1299 krát
Naposledy upraveno: so., 6. prosinec 2014 11:20
Pro psaní komentářů se přihlaste