po., 8. prosinec 2014 09:41

Bohumín ve válce s ubytovnami

Bohumín - Obyvatelům ubytoven na Bohumínsku začíná tát led pod nohami. Město vyhlásilo jejich bytným soukromou válku. Na frontu byla poslána jak hygiena, hasiči, tak policie.

Je to už tři roky, co exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek za vlády Petra Nečase přesunul vyplácení sociálních dávek z měst na úřady práce a úřadům sebral dvacet pět procent zaměstnanců. Ani on v té době asi nepočítal s tím, jaké důsledky to s sebou přinese. V Bohumíně to zapříčinilo například vznik několika soukromých ubytoven, kde žijí sociálně slabší. V oněch lokalitách se občané necítí bezpečně a městští policisté tam tráví téměř celé směny. Město však má v řešení této situace svázané ruce a tak se snaží majitelům ubytoven alespoň házet klacky pod nohy například pravidelnými kontrolami hasičů, policistů a hygieniků. „Majitelům soukromých ubytoven jde jen o peníze. Už je nezajímají problémy, které způsobuje koncentrace sociálně slabších na jednom místě. To pak musí řešit město. Sousedé i obchodníci z okolních domů si stěžují na hlučnost, ale i obtěžující chování a jednání jejich obyvatel,“ okomentoval situaci starosta Bohumína Petr Vícha.

Po pár prohlídkách byly zjištěny nevyhovující hygienické standardy, špatně označené únikové východy, nebo také pobyt neregistrovaných osob. Krom toho se také zjistilo, že v několika kancelářských prostorách nocují jako nájemníci lidé. Majitele těchto staveb pochopitelně neminuly vysoké pokuty.

Obyvatele ubytoven se město snaží zaměstnat alespoň jako veřejně prospěšné pracovníky (VPP), kteří nosí reflexní vesty. Radní tak chtějí zabránit tomu, aby se tito občané shlukovali před ubytovnami, kde dělají nepořádek a hluk. Pojistili to i velkými číslicemi na reflexních vestách, které může kterýkoliv občan nahlásit městské hlídce, pokud zjistí, že VPP svou službu zanedbává. 

Ubytovny, podobně jako herny, by město nejraději zakázalo, ale to je bez změny zákonů nemožné. Radní však jedním dechem dodávají, že pokud budou vlastníci těchto budov dodržovat všechny platné normy a zákony, nebudou je nijak trestat. To stejné platí i pro jejich nájemníky.

 

Zdroj fotografie a citací: www.mesto-bohumin.cz

Zobrazeno 1679 krát
Naposledy upraveno: po., 8. prosinec 2014 11:35
Pro psaní komentářů se přihlaste