pá., 15. duben 2022 12:15

Bouře na Filipínách způsobila sesuvy půdy i záplavy, počet obětí vzrostl na 76 mrtvých

Tajfun z vesmíru Tajfun z vesmíru Zdroj: Creative Commons
Tropická bouře Megi na Filipínách způsobila ztráty na lidských životech, záplavy, sesuvy půdy i výpadek elektřiny. Země se přitom stále vypořádává s následky loňského supertajfunu.

Počet obětí bouře Megi na Filipínách vzrostl na 76, statisíce dalších lidí museli opustit své domovy a přemístit se do provizorních příbytků.


Největší počet lidských životů si vyžádaly mohutné sesuvy půdy a záplavy, které se odehrály v neděli, když se bouře dostala na pevninu a zasáhla východní a jižní pobřeží Filipín. Rychlost větru se pohybovala okolo 65, v nárazech až 80 kilometrů za hodinu. Více než 920 000 lidí bylo zasaženo bouří, 200 000 vysídleno a 35 000 lidí bylo preventivně evakuováno.


Škody na zemědělské produkci se od středy odhadují na 8 milionů dolarů, což je dvojnásobek částky, která se uváděla o den dříve, uvedlo tamní ministerstvo zemědělství. Ve východní provincii Leyte byla nalezena těla 22 lidí poté, co byli pohřbeni pod sesuvem půdy, sdělila novinářům tamní policie. K sesuvu půdy došlo i při preventivní evakuaci, uvedl ve svém příspěvku Lemuel Gin K. Traya.
Megi byla první letošní tropická bouře, která Filipíny zasáhla, země zažívá ročně až 20 podobných bouří. Lidé se přitom stále vzpamatovávají z následků supertajfunu Rei, který zemi zasáhl minulý rok a vyžádal si 300 obětí a 500 zraněných, uvedla pobočka CNN, CNN Philippines s odkazem na filipínskou policii.

Zobrazeno 392 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. duben 2022 12:28
Pro psaní komentářů se přihlaste