čt., 16. duben 2015 16:29

Brány památek dokořán opět i v Olomouci

Olomouc – Brány památek dokořán. Akci s tímto názvem připravuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Olomouc a další členská města se k Mezinárodnímu dni památek a sídel připojují tím, že během měsíce dubna zpřístupňují vybrané památky města.

 

Zájemci o historii města a obdivovatelé stavebních památek mají v sobotu 18. dubna v době od 10 do 19 hodin jedinečnou příležitost prohlédnout si zdarma Husův sbor v Olomouci. Návštěvníci zhlédnou samotný kostel a kolumbárium, nahlédnou do půdních prostor a vystoupí na střechu, kde mají netradiční výhled na město. Od 10.00 do 14 hodin, vždy v celou hodinu, se můžou zájemci zúčastnit komentovaných prohlídek o historii Husova sboru s Miloslavem Pojslem, který je církevním historikem, památkářem a historikem umění.

Akci bude doprovázet bohatý kulturní program. Od 15.00 do 16 hodin návštěvníky potěší koncerty vážné hudby. Vystoupí Trombonové kvarteto Konzervatoře Evangelické akademie s úpravami čtyř husitských chorálů, Kytarový soubor Konzervatoře Evangelické akademie se skladbami D. Pisador – Pavane, T. Susato – Entreé du fol a Ensemble Flauto Dolce se skladbami J. Playford – Pall Mall, P. Attaignant – Tourdion ze 14. - 17. století. Od 19 hodin představí olomoucký sbor Ensemble Damian volnou rekonstrukci alegorického melodramu Antonína Saletky Korunované století.

Cílem akce v Olomouci je připomenout si již 90. výročí od položení základního kamene kostela a 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Letošní ročník se jistě setká s příznivým ohlasem všech zúčastněných.

 

Obrázek: www.husuvsborolomouc.cz

Zobrazeno 2069 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. duben 2015 22:27
Pro psaní komentářů se přihlaste